Menu Close

Zašto pas stalno spava?

Zašto Pas Stalno Spava

Ako imate psa, vjerojatno vam je dobro poznato da oni vole spavati. Iako je to sasvim prirodno, možda se pitate koliko je sna previše. Možda ćete se zabrinuti ako vaš pas stalno spava. Ovaj članak govori o tome koliko pas treba spavati i što učiniti ako vaš pas previše spava.

Koliko sna treba psima?

Ako ste prvi put roditelj psa, mogli biste se iznenaditi koliko sna treba vašem psu. Prosječan pas će spavati između 12-14 sati dnevno. To se općenito sastoji od dnevnog drijemanja i spavanja preko noći.

Štenci trebaju čak i dulje, obično spavaju 18-20 sati dnevno do otprilike 12. tjedna starosti. Kako psi ulaze u svoje zrele godine, spavat će više jer im se tijelo i um brže umaraju. Veličina, aktivnost, dob i zdravlje čimbenici su koji određuju koliko sna treba psu, ali većina vlasnika očekuje da njihov odrasli pas spava barem pola dana.

Spavanje se mijenja kako psi stare

U studiji o obrascima spavanja pasa, tim istraživača proučavao je učinke dobi i učestalosti hranjenja na obrasce spavanja pasa. Psi su bili u jednoj od tri dobne skupine (1,5-4,5 godina, 7-9 godina, 11-14 godina) i hranjeni su jednom ili dva puta dnevno.

Istraživači su otkrili da su stariji i sredovječni psi spavali više tijekom dana od mladih odraslih pasa, ali to je bilo zato što su više drijemali, a ne zato što su drijemali duže. Stariji i sredovječni psi također su spavali više noću od mlađih pasa jer su imali dulji ukupni interval spavanja noću (kasnije su se budili) i budili su se manje puta tijekom noći.

Psi svih dobi bili su podjednako pogođeni hranjenjem dva puta dnevno umjesto jednom dnevno. Psi koji su češće hranjeni manje su drijemali tijekom dana, ali su drijemanja trajala duže. Psi koji su hranjeni dva puta dnevno zaspali su ranije noću, ali su se i ranije probudili, uz smanjenje ukupnog vremena spavanja noću.

Zašto moj pas stalno spava?

Glavni razlozi zašto vaš pas stalno spava jesu stres, tjeskoba i dosada. To također može biti zato što se ne bave dovoljno tjelesnom aktivnošću.

Stres, tjeskoba i dosada

Pas koji prolazi kroz psihičke poteškoće kao što su tjeskoba, stres i dosada puno bi spavao. Ako je vaš pas pod stresom ili se osjeća tjeskobno, primijetit ćete da postaje letargičan i često će zadrijemati. Pomaganje psu davanjem rutine s aktivnostima može stimulirati i poboljšati njegovo psihičko i fizičko stanje.

Drugi znakovi stresa kod psa uključuju ubrzano disanje i proljev.

Ako imate ženku psa koja nije sterilizirana, postoji mogućnost da toliko spava jer je trudna.

Razina aktivnosti

Psi koji imaju zadatke kojima drže pažnju većinu će dana provoditi u aktivnostima posvećenim izvršavanju tih zadataka. Broj pasa za spavanje također ovisi o tome za što su uzgojeni.

Što učiniti sa psom koji cijelo vrijeme spava?

Ključ pomoći psu koji cijelo vrijeme spava je da mu posvetite više pažnje i potaknete više fizičke aktivnosti. To će pomoći i njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju, a također pomoći u poboljšanju rasporeda spavanja. Također može pomoći vašem psu da smrša.

Neki sjajni načini za promicanje više aktivnosti je da ih izvedete u šetnju ili na trčanje. Također biste trebali pripaziti da im nabavite igračke, pogotovo ako su sami kod kuće dulje vrijeme tijekom dana.

Također možete razmotriti nabavku drugog psa kako bi imali druga za igru.

Znakovi da vaš pas ne spava dovoljno

Ako vaš pas ne drijema danju, a noću je stalno nemiran, to nije normalno. Zbog tog nedostatka sna mogu biti siromašni, plačljivi, nemirni, tromi ili čak nezainteresirani za život. Povremeno pokazivanje ovih simptoma je u redu, a možete dopustiti da vam s vremena na vrijeme bude mrzovoljan dan. Najbolji lijek je umoriti ih dugom šetnjom ili igrom dovlačenja kako biste zaspali i vratili ih u njihov standardni ciklus spavanja.

Psi koji imaju ozbiljne poremećaje spavanja pokazat će više zabrinjavajuća ponašanja kao što su pretjerano cviljenje ili plakanje, dezorijentirani pri obavljanju osnovnih zadataka ili agresivni jer su sve više na rubu nedostatka odmora. Možda ćete primijetiti da vaš pas postaje razdražljiviji i uznemireniji. S druge strane, mogli bi se početi povlačiti iz društva i prestati se angažirati kao što bi prije bili.

Znakovi da vaš pas ne spava dovoljno mogu se pojaviti iznenada ili postupno. O svim zabrinjavajućim simptomima treba razgovarati sa svojim veterinarom kako biste isključili mogućnost medicinskih problema.

Kada psa trebate odvesti veterinaru

Ako se navike spavanja vašeg psa iznenada promijene, obratite pozornost na to. Ako je to samo dan ili dva, vjerojatno to možete pustiti. Ali ako se ponašanje spavanja vašeg psa promijeni dulje od nekoliko dana i popraćeno je drugim simptomima, vrijeme je da rezervirate pregled kod veterinara.

Ako vaš pas ima problema sa spavanjem, to također može biti znak bolesti. I pseća kognitivna disfunkcija (aka pseća demencija) i mnogi slučajevi pogoršanja bolesti srca ili zatajenja srca uzrokuju noćnu tjeskobu. Ovo je mjesto gdje životinja ne spava dobro i može izgledati uzrujano i šetkati navečer. Nije uvijek povezan s drugim kliničkim znakovima.

Promjena u obrascima spavanja praćena sljedećim simptomima također može biti pokazatelj da nešto nije u redu:

 • Idem piškiti u kuću
 • Gubitak apetita
 • Ne igraju onoliko koliko inače
 • Kašalj
 • Kihanje
 • Povraćanje
 • Proljev
 • Vokalizirajuća bol
 • Ne pije vodu
 • Pijenje puno više vode
 • Letargija

Budući da se ti simptomi mogu pripisati čitavom nizu različitih bolesti, samo vam veterinar može reći što konkretno uzrokuje promjenu navika spavanja vašeg psa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *