Menu Close

Kako znati da je pas trudan? Znakovi da je pas trudan

Kako znati da je pas trudan

Prihvatiti leglo štenaca u svoj dom može biti uzbudljivo i korisno iskustvo. Međutim, važno je prepoznati znakove trudnoće kod vašeg psa. Bilo da ste uzgajivač ili samo vlasnik ženskog psa, razumijevanje znakova trudnoće ključno je za pružanje odgovarajuće skrbi i podrške tijekom ovog posebnog razdoblja. U ovom opsežnom vodiču istražit ćemo različite znakove i simptome koji vam mogu pomoći da odredite je li vaš pas trudan.

Kako znati da je pas trudan?

Glavni znakovi da je pas trudan uključuju promjene u ponašanju, apetitu, težini, izgledu bradavica i povraćanje.

Ako vaš pas ima kombinaciju ovih simptoma, trebate ga odvesti veterinaru na pregled.

Promatranje promjena u ponašanju:

Jedan od najranijih znakova trudnoće kod pasa su promjene u ponašanju. Možda ćete primijetiti da vaš pas postaje privrženiji ili traži dodatnu pažnju od vas. S druge strane, neki psi mogu postati povučeniji ili pokazivati ponašanje gniježđenja dok se pripremaju za dolazak svojih štenaca. Vaš pas također može početi spavati cijelo vrijeme.

Obratite pozornost na sva neobična ponašanja i razmislite o vođenju dnevnika kako biste pratili te promjene tijekom vremena.

Fizičke promjene:

Kako trudnoća napreduje, počet ćete opažati fizičke promjene u tijelu vašeg psa. Jedan od najuočljivijih znakova je povećanje apetita. Trudni psi mogu pokazivati veći interes za hranom i mogu čak razviti posebne želje. Osim toga, možete primijetiti povećanje tjelesne težine i vidljivo povećanje trbuha kako štenci rastu iznutra.

Promjene u izgledu bradavica:

Photo Credit: Wamiz

Oko tri tjedna trudnoće, bradavice vašeg psa mogu doživjeti promjene u veličini, boji i teksturi. Mogu postati veće, tamnije i istaknutije. To je zbog hormonalnih promjena u pripremi za dojenje štenaca nakon rođenja. Nježna palpacija mliječnih žlijezda može vam pomoći da točnije procijenite te promjene.

Povraćanje i mučnina:

Slično ljudskim trudnoćama, psi mogu doživjeti jutarnje mučnine tijekom ranih faza gestacije. Neki psi mogu povremeno povratiti hranu ili pokazivati znakove mučnine, poput pretjeranog slinjenja ili smanjenog apetita. Iako su ovi simptomi obično blagi i privremeni, bitno je pratiti stanje vašeg psa i posavjetovati se s veterinarom ako imate bilo kakvih nedoumica.

Fizički pregled od strane veterinara:

Dok promjene u ponašanju i fizičke promjene mogu dati vrijedne tragove, najpouzdaniji način za potvrdu trudnoće kod pasa je veterinarski pregled. Vaš veterinar može provesti niz dijagnostičkih testova, uključujući ultrazvuk i palpaciju, kako bi otkrio prisutnost štenaca u razvoju. Ovi se testovi obično mogu provesti oko 25-30 dana nakon uzgoja.

Ultrazvučno snimanje:

Ultrazvuk je neinvazivna tehnika snimanja koja se obično koristi za potvrdu trudnoće kod pasa. Tijekom ultrazvučnog pregleda veterinar može vizualizirati razvoj fetusa unutar maternice. To omogućuje točnu procjenu broja štenaca, njihove veličine i stupnja razvoja. Ultrazvuk je siguran i za majku i za njezine nerođene štence i pruža vrijedne informacije o gravidnosti.

Palpacija:

Palpacija ili pregled abdomena uključuje nježno opipavanje trbuha psa kako bi se otkrila prisutnost fetusa u razvoju. Ovu tehniku obično izvodi veterinar i može se obaviti ručno ili uz pomoć ultrazvučnog navođenja. Palpacija je najučinkovitija u otkrivanju trudnoće između 28 i 35 dana nakon parenja kada su fetusi dovoljno veliki da se mogu opipati.

Hormonske analize:

U nekim slučajevima, vaš veterinar može preporučiti hormonske testove za potvrdu trudnoće kod pasa. Ovi krvni testovi mjere razine specifičnih hormona, poput relaksina, koji se značajno povećavaju tijekom trudnoće. Iako hormonski testovi mogu pružiti vrijedne informacije, često se koriste zajedno s drugim dijagnostičkim metodama za sveobuhvatnu procjenu.

Radiografija (X-zrake):

Radiografija ili rendgensko snimanje obično se koristi kasnije u trudnoći za procjenu veličine, položaja i broja štenaca. Ova tehnika se obično izvodi nakon 45. dana trudnoće kada se kosturi štenaca počnu kalcificirati i postanu vidljivi na rendgenskim slikama. Radiografija je korisna za procjenu veličine legla i procjenu potrebe za potencijalnom pomoći tijekom poroda.

Priprema za porod i dalje:

Nakon što se potvrdi gravidnost, bitno je krenuti s pripremama za porod i njegu štenaca. Stvorite udobno i sigurno mjesto za kotanje gdje vaš pas može okotiti i brinuti se za svoje štence. Prikupite osnovne zalihe kao što su čista posteljina, ručnici i izvor topline kako bi štenci bili topli. Osim toga, zakažite redovite veterinarske preglede kako biste pratili zdravlje majke i tijek trudnoće.

Zaključak

Prepoznavanje znakova trudnoće kod pasa ključno je za pružanje optimalne njege i podrške vašem psećem društvu tijekom ovog posebnog razdoblja. Promatrajući promjene u ponašanju, fizičkom izgledu i savjetujući se s veterinarom, možete utvrditi je li vaš pas trudan i pripremiti se za dolazak svojih dragocjenih štenaca. Ne zaboravite pružiti puno ljubavi, pažnje i veterinarske skrbi kako biste osigurali glatku i uspješnu trudnoću za majku i njezine mladunce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *