Menu Close

Zašto pas cvili i zavija?

Zašto Paš Cvili i Zavija

Iako može biti vrlo neugodno, cviljenje i zavijanje vrlo je prirodno kod pasa. Zapravo, to je ponašanje koje su naslijedili od svojih predaka, a to su bili vukovi. Iako je to prirodno ponašanje, cviljenje i zavijanje mogu biti znak da nešto nije u redu s vašim psom. Nastavite čitati kako biste saznali zašto vaš pas cvili i zavija.

Zašto pas cvili i zavija?

Glavni razlozi zbog kojih psi cvile i zavijaju su zato što žele pažnju, komuniciraju s drugim životinjama, čuje se neugodna buka ili su zabrinuti zbog odvajanja.

1) Žele pažnju

Glavni razlozi zbog kojih psi neprestano zavijaju i vino je taj što im je dosadno i žele pažnju. Neki psi nauče da im zavijanje može privući pozornost ljudi. Ako vaš pas zavija iz tog razloga, obično će zavijati dok ste u njegovoj blizini ili u njegovoj blizini.

Vjerojatno samo želi pažnju, hranu ili određeni predmet ili igračku. Ako vaš pas zavija kako bi vam privukao pozornost, morate ga naučiti dvije stvari.

Prije svega, mora naučiti da zavijanje ne funkcionira. Također treba naučiti da će šutnja uspjeti. Ako vaš pas shvati da ga zavijanje uvijek čini nevidljivim za vas i da mu tišina zaslužuje vašu pažnju kao i sve sjajne stvari koje želi u životu, brzo će naučiti obuzdati svoje glasovno ponašanje.

Vaš pas također može obaviti nuždu u kući kako bi privukao vašu pozornost.

Ako psu ne posvetite dovoljno pažnje, pas bi mogao postati agresivan.

2) Komuniciraju s drugim životinjama

Psi su prirodno navikli živjeti u skupinama, pa im može biti prilično dosadno i usamljenima kada žive sami. Stoga bi mogli početi zavijati kako bi privukli pozornost obližnjih pasa ili životinja.

Psi će to češće učiniti kada im je dosadno ili su usamljeni. Stoga možete spriječiti ovakvo ponašanje provodeći više vremena igrajući se s njima. Također im možete pokušati nabaviti novu igračku koja im može pomoći da se zabave.

3) Slučajni šumovi

Psi će također cviliti i zavijati kada čuju nasumične ili čudne zvukove. To je osobito istinito kada se osjećaju ugroženo od druge životinje. Morate se pobrinuti da u blizini vaše kuće ili stana nema opasnih životinja.

4) Separacijska anksioznost

Ako vaš pas stalno cvili i zavija dok niste kod kuće, pretjerano zavijanje vašeg psa može biti uzrokovano tjeskobom zbog separacijska anksioznost. Zavijanje zbog tjeskobe separacijska anksioznost javlja se pas cvili kad ostane sam ili na neki drugi način odvojen od svog vlasnika. Pas s anksioznošću odvajanja također bi mogao stalno grize šape.

Ovu vrstu zavijanja obično prati barem još jedan simptom tjeskobe od odvajanja, kao što je koračanje, žvakanje, promjena apetita, se stalno češe i griže, mokrenje i kakanje iznutra te depresija.

To također može uzrokovati da vaš pas povraća hranu.

Postoji mnogo različitih načina na koje možete pokušati liječiti anksioznost od odvajanja kod pasa. Ako već niste, možete svom psu pokušati nabaviti sanduk. Mogli bi se osjećati sigurnije i ugodnije.

Također biste trebali pokušati razgibati svog psa prije odlaska. To će ih izmoriti i možda neće imati dovoljno energije za cviljenje i zavijanje kad odete.

Ako i dalje ne možete riješiti problem, možda ćete morati odvesti psa veterinaru. Mogli bi mu prepisati lijekove za smirenje.

Kako natjerati psa da prestane zavijati

Ključno za prestanak zavijanja vašeg psa je ignoriranje. Ako vaš pas počne zavijati, nemojte ga gledati, dodirivati ​​ili razgovarati s njim. Nemojte ga ni pokušavati grditi. Psi, poput djece, često smatraju da je svaka pažnja nagrađujuća – čak i ako je to negativna pažnja.

To znači da bi grđenje vašeg psa moglo pogoršati njegovo zavijanje! Samo se pretvarajte da je vaš pas nevidljiv. Ako vam je to teško, pokušajte prekrižiti ruke na prsima i potpuno se okrenuti od njega.

Pohvalite svog psa jer ostaje miran

Lako je zaboraviti obratiti pažnju na svog psa kada je tih. Često obraćamo pažnju na naše pse samo kada rade nešto pogrešno! Ako želite da vaš pas nauči prestati zavijati tražeći pozornost, morat ćete nagraditi tiho ponašanje.

Nasumično dajte svom psu poslastice i pažnju kada ne pravi buku. Također biste trebali postaviti i pridržavati se novog pravila: Vaš pas ne dobiva ništa što želi (hranu, igračke, pristup vani, poslastice, maženje itd.) dok ne utihne najmanje pet sekundi. Ako vaš pas zavija u pokušaju da vam privuče pozornost, ignorirajte ga dok ne utihne, kao što je gore opisano. Zatim, nakon pet sekundi tišine, možete ponovno obratiti pozornost na njega.

Provedite vrijeme sa svojim psom

Na kraju, ali ne manje važno, važno je sa svojim psom provesti najmanje 60 minuta dnevno. Neki psi zavijaju jer su usamljeni, osobito ako su ostavljeni sami ili su vani više sati. Psi su, kao i ljudi, vrlo društvene životinje i trebaju redovitu interakciju sa svojim ljudskim obiteljima.

Ako vaš pas često zavija kada je sam, možda ćete morati kvalitetnije provoditi vrijeme zajedno. Dovodite ga češće unutra, igrajte se i šetajte s njim. Odvedite ga na zabavni tečaj koji se fokusira na nagrađivanje dobrog ponašanja. Kada svog psa morate ostaviti samog kod kuće dulje od nekoliko minuta, svakako mu dajte puno igračaka i atraktivnih predmeta za žvakanje u kojima može sam uživati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *