Menu Close

Zašto pas grize šape?

Zašto pas grize šape

Ako imate psa, vjerojatno ste primijetili da će često lizati i gristi svoje šape. Ovo uobičajeno ponašanje može proizaći iz raznih čimbenika, od alergija do tjeskobe. U ovom postu na blogu razotkrit ćemo misterij zašto psi grizu svoje šape i što možete učiniti da to spriječite.

Zašto pas grize šape?

Glavni razlozi zbog kojih psi grizu svoje šape su suha koža, tjeskoba, dosada, alergije, paraziti i medicinska stanja.

Suha koža

Psi, poput ljudi, mogu patiti od suhe kože, osobito u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Suha koža koja se ljušti može uzrokovati svrbež i nelagodu, tjerajući pse da grizu ili žvaču svoje šape. Kako biste riješili ovaj problem, osigurajte da vaš pas ostane dobro hidriran i razmislite o korištenju hidratantnog šampona ili regeneratora namijenjenog njezi pseće kože. Dodatno, uključivanje omega-3 masnih kiselina u prehranu vašeg psa može promovirati zdravu kožu i smanjiti rizik od suhoće.

Anksioznost i stres

Očnjaci su, kao i ljudi, osjetljivi na tjeskobu i stres, što se može manifestirati u ponašanju kao što je griženje šape. Promjene u rutini, izloženost glasnim zvukovima, novi okoliši ili produljena razdoblja izolacije mogu izazvati stres kod pasa, što dovodi do kompulzivnog ponašanja kao što je pretjerano lizanje šapa i griženje. Ostali znakovi stresa su stalno cviljenje i zavijanje.

Veći psi također mogu biti pod stresom ako se drže u malom stanu.

Stvaranje sigurnog i ugodnog okruženja, uključivanje redovite tjelovježbe i istraživanje bihevioralnog treninga ili stručnog savjetovanja može pomoći u rješavanju problema grizenja šape povezanog s tjeskobom.

Dosada

Dosada je značajan faktor koji doprinosi grizenju šapa kod pasa. Kada nemaju dovoljno mentalne i fizičke stimulacije, psi mogu pribjeći samoumirujućim ponašanjima, uključujući žvakanje šapa. Ova je tendencija osobito prevladavajuća kod visokoenergetskih pasmina koje zahtijevaju angažirane aktivnosti kako bi ostale zadovoljne. Ako se vašem psu dosađuje, možda će pokušati i lizati ljude.

Omogućavanje vašem psu dovoljno vježbe, vremena za igru i mentalnog obogaćivanja može učinkovito smanjiti griženje šape uzrokovano dosadom.

Alergije

Jedan od primarnih okidača za ugriz šape kod pasa je alergija. Baš kao i ljudi, psi mogu razviti osjetljivost na određenu hranu, čimbenike okoliša ili materijale u svojoj okolini. Alergeni poput peludi, grinja, specifične hrane i kemikalija za kućanstvo mogu izazvati iritaciju kože i svrbež. Kao odgovor, psi mogu gristi ili žvakati svoje šape kako bi ublažili nelagodu. Za prepoznavanje i upravljanje alergijama, ključno je promatrati druge znakove poput crvenila, upale, infekcije uha ili probavnih problema. Savjetovanje s veterinarom može olakšati testiranje na alergije, pomažući vam da napravite informirane prilagodbe prehrane ili životnog okruženja vašeg psa.

Paraziti

Vanjski paraziti, poput buha i krpelja, još su jedan čest uzrok ugriza šape kod pasa. Ovi sićušni napadači mogu napadati pseće šape, uzrokujući intenzivan svrbež i potičući psa da grize ili žvače u pokušaju da ublaži iritaciju. Redovito provjeravanje vašeg psa na znakove buha ili krpelja i provođenje preventivnih mjera može značajno smanjiti rizik od infestacije parazitima, obuzdavajući sklonost grizenju šapa.

Medicinski uvjeti

Temeljna medicinska stanja, poput artritisa ili bolova u zglobovima, također mogu natjerati pse da grizu šape. Psi mogu instinktivno žvakati svoje šape kako bi ublažili nelagodu ili bol u svojim udovima. Vaš pas također može imati neku vrstu posjekotine na šapi. Ako se sumnja na medicinski problem, ključno je konzultirati se s veterinarom radi temeljitog pregleda i odgovarajućeg liječenja.

Što učiniti ako vaš pas stalno grize svoje šape

Ako vaš pas povremeno grize svoje šape, nećete morati intervenirati. Međutim, ako vaš pas to stalno radi, trebali biste utvrditi uzrok i poduzeti odgovarajuće korake da to spriječite.

Isključite alergije

Može se preporučiti testiranje na alergije kako bi se odredili specifični alergeni koji utječu na vašeg psa. Prilagođavanje njihove prehrane ili modificiranje njihove okoline na temelju ovih nalaza može značajno smanjiti grize šape.

Adresa Paraziti

Redovito provjeravajte svog psa na znakove buha ili krpelja. Koristite preventivne mjere koje je odobrio veterinar kako biste zaštitili svog ljubimca od vanjskih parazita, smanjujući vjerojatnost ugriza šape.

Vlažite suhu kožu

Ako je suha koža krivac, razmislite o korištenju hidratantnog šampona ili regeneratora namijenjenog psima. Osim toga, uključivanje omega-3 masnih kiselina u njihovu prehranu može poboljšati zdravlje kože.

Upravljajte tjeskobom i stresom

Stvorite sigurno i ugodno okruženje za svog psa. Pobrinite se da redovito vježbaju, sudjeluju u interaktivnoj igri i razmislite o biheviorističkom treningu ili stručnom savjetovanju kako bi se pozabavili griženjem šape povezanom s tjeskobom.

Posavjetujte se s veterinarom

Ako primijetite da vaš pas uporno grize šape, zakažite posjet veterinaru. Sveobuhvatan pregled može pomoći u prepoznavanju temeljnog uzroka, bilo da se radi o alergijama, parazitima ili temeljnom zdravstvenom stanju.

Borite se protiv dosade

Visokoenergetske pasmine posebno imaju koristi od obilne mentalne i fizičke stimulacije. Osigurajte igračke, interaktivne igre i redovitu tjelovježbu kako bi vaš pas bio mentalno i fizički angažiran, smanjujući griženje šapa uzrokovano dosadom.

Liječenje

Ako se dijagnosticira osnovno zdravstveno stanje, poput artritisa, slijedite plan liječenja koji preporučuje vaš veterinar. To može uključivati lijekove, promjene u prehrani ili prilagodbe načina života kako bi se ublažila nelagoda vašeg psa.

Zaključak

Otkrivanje zašto psi grizu svoje šape uključuje pažljivo promatranje i razmatranje različitih čimbenika, uključujući alergije, parazite, suhu kožu, tjeskobu i dosadu. Redoviti veterinarski pregledi, uravnotežena prehrana, čisto životno okruženje i mentalna stimulacija pridonose ukupnoj dobrobiti psa i mogu umanjiti vjerojatnost ugriza šape. Svaki je pas jedinstven, pa će možda trebati vremena i strpljenja da se točno odredi uzrok i primijeni učinkovit lijek. Brzim rješavanjem problema možete osigurati da vaš krzneni prijatelj vodi sretan, zdrav život bez svrbeža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *