Menu Close

Kako znati da pas ima buhe? (slike i simptome)

Kako znati da pas ima buhe

Buhe su jedan od najčešćih štetnika koji mogu pogoditi pse. Ovi sićušni paraziti koji sišu krv mogu uzrokovati nelagodu i zdravstvene probleme vašem psu, stoga ih je važno identificirati i liječiti što je prije moguće. U ovom sveobuhvatnom vodiču istražit ćemo različite znakove i simptome kako bismo vam pomogli utvrditi ima li vaš pas buhe i koje korake poduzeti da riješite taj problem.

Kako izgledaju buhe na psima?

Buhe su obično smeđe ili crne boje i obično su dugačke samo 1-2 milimetra. Ponekad se skupe zajedno, što može olakšati njihovo uočavanje. Ponekad će vam trebati povećalo da ih vidite. Ispod je nekoliko slika kako buhe izgledaju na psima.

kako izgledaju buhe na psima
slika buha na psu

Iako je vidjeti žive buhe na vašem psu jasan znak zaraze, imajte na umu da su buhe vješte u skrivanju u krznu, a zbog njihove male veličine možda ih nećete uvijek vidjeti.

Stoga je važno prepoznati druge znakove koji vam mogu pokazati da vaš pas možda ima buhe.

Kako znati da pas ima buhe?

Glavni znakovi da vaš pas ima buhe su neobično češanje i grize, nadražena koža, gubitak dlake, prljavština od buha, uznemirenost, alergijske reakcije, jajašca buha, blijede desni, promjene u ponašanju i ranice.

Neobično grebanje i griženje

Buhe su poznate po tome što uzrokuju svrbež i nelagodu kod pasa. Jedan od najčešćih znakova da vaš pas možda ima buhe je pretjerano češanje ili griženje. Ako vam se čini da vaš pas češe ili grize kožu ili šape češće nego inače, obratite mu veliku pozornost. Buhe često napadaju područja s manje krzna, poput trbuha, prepona i pazuha, stoga pažljivo promatrajte ta područja.

Ako isključujete buhe, trebali biste provjeriti moj vodič o razlozima zašto se pas češe, a nema buha.

Crvena i nadražena koža

Ugrizi buha mogu izazvati iritaciju i crvenilo kože. Ako primijetite da je koža vašeg psa crvena, upaljena ili ima male crvene kvržice ili koprivnjaču, to bi moglo biti zbog ugriza buha. Ovi se znakovi često pojavljuju na mjestima gdje su buhe ugrizle, pa pažljivo pregledajte kožu vašeg psa, posebno na mjestima gdje su ga češali.

Gubitak kose

Uporno češanje i griženje može rezultirati gubitkom dlake, što je još jedan znak moguće infestacije buhama. Ako primijetite istanjene ili ćelave mrlje na koži vašeg psa, važno je dodatno istražiti kako biste utvrdili uzrok. Gubitak dlake može biti posljedica ugriza buha, ali i pokušaja psa da ublaži svrbež.

Prljavština od buha (izmet buha)

Prljavština od buha, koja je u biti izmet buha, izdajnički je znak zaraze buhama. Čini se kao male, tamne, zrnate mrlje na koži, krznu ili posteljini vašeg psa. Kako biste provjerili ima li prljavštine od buha, upotrijebite češalj protiv buha s finim zupcima i pročešljajte krzno vašeg psa, posebno na sumnjivim područjima. Kada vidite sitne crne mrlje, navlažite bijeli papirnati ručnik i stavite neke mrlje na njega. Ako mrlje postanu crvenkasto-smeđe kada su mokre, to je jak pokazatelj prljavštine od buha, jer sadrži probavljenu krv vašeg psa.

Nemir i uznemirenost

Psi koji pate od infestacije buhama mogu postati sve nemirniji i uznemireniji. Mogli bi imati poteškoća s odmorom ili spavanjem zbog nelagode uzrokovane svrbežom i iritacijom. Ako se vaš pas čini neobično nemirnim, stalno mijenja položaje ili se ne može skrasiti, vrijedi istražiti mogućnost buha.

Alergijske reakcije

Neki su psi osjetljiviji na ugrize buha i mogu razviti alergijske reakcije. Alergijski dermatitis uzrokovan buhama (FAD) uobičajeno je stanje u kojem psi imaju ekstremnu reakciju na slinu buha, što uzrokuje jak svrbež i upalu kože. Znakovi FAD-a mogu uključivati intenzivan svrbež, crvenilo, ranice na koži, pa čak i gubitak kose. Neophodno je konzultirati se s veterinarom ako sumnjate da vaš pas ima FAD.

To se također može dogoditi ako je vaš pas pun krpelja.

Jaja i ličinke buha

Buhe prolaze kroz različite životne faze, uključujući jaja, ličinke, kukuljice i odrasle jedinke. Dok su odrasle buhe uočljivije, njihova jaja i ličinke također mogu biti pokazatelji zaraze. Jaja buha su sićušni bijeli ovali koji se obično nalaze u blizini kože vašeg psa, u njegovoj posteljini ili drugim mjestima za odmor. Larve buha su sitne i crvolike, bjelkaste boje. Pronalaženje ovih faza sugerira da se buhe razmnožavaju u okruženju vašeg psa.

Blijede desni

Teške infestacije buhama mogu dovesti do gubitka krvi kod pasa, uzrokujući anemiju. Jedan od načina da provjerite postoji li anemija je pregledom desni vašeg psa. Podignite usnicu svog psa i pogledajte boju njegovih desni. Zdrave desni trebaju biti ružičaste, dok blijede ili bijele desni mogu ukazivati na anemiju. Ako sumnjate na anemiju, odmah se obratite svom veterinaru.

Promjene u ponašanju

Psi koji pate od infestacije buhama mogu pokazivati promjene u ponašanju zbog nelagode i uznemirenosti. Mogu postati razdražljivi, početi puno više spavati, postati agresivni ili se čak povući iz društvenih interakcija. Sve značajne promjene u ponašanju vašeg psa trebale bi potaknuti pomnije ispitivanje radi mogućih problema povezanih s buhama.

Vruća mjesta i rane

Pretjerano češanje i grizenje može dovesti do razvoja žarišta, koje su bolne, crvene, vlažne rane na koži. Te vruće točke mogu biti rezultat samoprouzročene traume zbog svrbeža i mogu se pogoršati ako se ne pozabave odmah. Pripazite na bilo kakve vruće točke ili rane na koži vašeg psa.

Zaključak

Infestacije buhama česte su među psima, ali se mogu učinkovito riješiti uz brzu pažnju i odgovarajuće tretmane. Za vlasnike pasa ključno je da budu oprezni i upoznati sa znakovima i simptomima koji ukazuju na problem s buhama. Prepoznavanjem ranih znakova upozorenja možete pomoći svom psu da izbjegne nelagodu i zdravstvene probleme povezane s infestacijom buhama.

Ako sumnjate da vaš pas ima buhe, posavjetujte se sa svojim veterinarom za smjernice o najprikladnijoj prevenciji buha i opcijama liječenja. Upamtite da su održavanje redovitog režima prevencije buha i održavanje okoline vašeg psa čistim ključni za sprječavanje budućih zaraza i održavanje vašeg dlakavog prijatelja zdravim i ugodnim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *