Menu Close

Pas se češe a nema buhe

Pas se češe a nema buhe

Kao vlasniku psa potpuno je normalno vidjeti svog psa kako se grebe ili grize. Međutim, ako to stalno rade, trenutna misao koja vam padne na pamet mogla bi biti: “Imaju li buhe?” Buhe su čest uzrok svrbeža kod pasa, ali što ako ste pomno pregledali njihovu kožu i niste pronašli buhe na svom psu, a on se još uvijek češe? U ovom postu na blogu istražit ćemo neke od uobičajenih razloga zašto pas se češe a nema buhe.

Pas se češe a nema buhe

Ako vaš pas nema buhe, možda se češu zbog alergija, suhe kože, kožnih infekcija, dermatitisa, parazita, razloga ponašanja ili njege.

Iako rjeđe, mogu se početi češati zbog godišnjih doba ili ogrebotine.

Alergije

Alergije su vodeći uzrok svrbeža i nelagode kod pasa i nisu potrebne buhe da izazovu pustoš na koži vašeg šteneta. Psi mogu biti alergični na razne tvari, uključujući:

a. Alergeni iz okoliša: mogu uključivati pelud, grinje i plijesan. Baš kao i kod ljudi, psi mogu razviti alergije na okolinu, što dovodi do svrbeža, crvenila i upale kože.

b. Alergije na hranu: Određeni sastojci u hrani vašeg psa mogu izazvati alergije. Uobičajeni krivci su pšenica, soja i razni proteini poput piletine ili govedine. Ako vaš pas ima alergiju na hranu, svrbež kože može biti jedan od simptoma. Još jedan simptom je ako vaš pas povraća hranu.

c. Kontaktni alergeni: neki su psi osjetljivi na materijale s kojima dolaze u kontakt, poput proizvoda za čišćenje ili tkanina. Njihova koža može reagirati na te tvari, uzrokujući svrbež.

Suha koža

Suha koža nije samo ljudski problem; i psi to mogu doživjeti. Suha koža može uzrokovati svrbež i češanje, posebno tijekom zimskih mjeseci kada je zrak suh. Održavanje vašeg psa dobro hidriranim i uravnotežena prehrana može pomoći u ublažavanju ovog problema.

Normalno je da psi stalno grebu i grizu suhu kožu.

Infekcije kože

Bakterijske ili gljivične infekcije kože mogu uzrokovati intenzivan svrbež kod pasa. Čak i bez buha, ove infekcije mogu napredovati ako vaš pas ima otvorene rane ili rane. Uobičajeni znakovi kožnih infekcija uključuju crvenilo, gubitak kose i neugodan miris.

Dermatitis

Dermatitis je opći naziv za upalu kože. Postoji nekoliko vrsta dermatitisa kod pasa, uključujući:

a. Atopijski dermatitis: Ovo je genetska predispozicija za razvoj alergijskih reakcija na tvari iz okoliša. Psi s atopijskim dermatitisom mogu osjetiti svrbež, osip i upalu, čak i bez infestacije buhama.

b. Kontaktni dermatitis: Događa se kada koža psa dođe u kontakt s iritantima kao što su kemikalije ili biljke. Reakcija može rezultirati svrbežom i nadraženom kožom.

c. Seboreični dermatitis: ovo je stanje kože koje kod pasa može uzrokovati ljuskanje i svrbež kože. Može biti uzrokovan kombinacijom čimbenika, uključujući genetiku i čimbenike okoliša.

Kožni paraziti

Dok su buhe uobičajeni krivci, drugi kožni paraziti mogu uzrokovati svrbež kod pasa. To uključuje grinje, krpelje i uši. Sarkoptična šuga, na primjer, stanje je uzrokovano grinjama i može dovesti do intenzivnog svrbeža, koji se često pogrešno smatra buhama.

Čak i ako mislite da vaš pas nema buhe, ipak biste trebali provjeriti moj vodič o tome kako znati ima li vaš pas buhe.

Bihevioralni uzroci

Ponekad se psi češu iz navike ili tjeskobe. Ovo ponašanje nije nužno povezano s fizičkim problemom, već prije psihološkim. Psi se mogu češati kao mehanizam za suočavanje sa stresom ili dosadom. Neophodno je pratiti ponašanje vašeg psa i posavjetovati se s veterinarom ili profesionalnim bihevioristom ako sumnjate da su problemi u ponašanju u korijenu problema.

Neki drugi problemi u ponašanju pasa uključuju stalno mljačka ili cviljenje i zavijanje.

Sezonske promjene

Kao i na ljude, i na pse mogu utjecati sezonske promjene. Alergije se mogu pogoršati u određeno doba godine zbog peludi ili drugih čimbenika iz okoliša. Sezonski svrbež može se pogoršati suhim zrakom, promjenjivim temperaturama ili dužim vremenom provedenim na otvorenom.

Navike njegovanja

Navike njegovanja vašeg psa također mogu pridonijeti svrbežu. Pretjerano njegovanje, koje uključuje pretjerano lizanje ili grickanje kože, može dovesti do iritacije i nelagode. Psi se mogu tako ponašati kada su uznemireni ili im je neugodno.

Ozljede izazvane češanjem

Što se vaš pas više češe, veća je vjerojatnost da će ozlijediti svoju kožu. Češanje može dovesti do otvorenih rana, infekcija i začaranog kruga svrbeža i nelagode.

Temeljna zdravstvena stanja

Ključno je uzeti u obzir da svrbež može biti simptom temeljnih zdravstvenih problema, čak i ako buhe nisu prisutne. Stanja kao što su hipotireoza, Cushingova bolest i autoimuni poremećaji mogu se manifestirati kao problemi s kožom, uključujući svrbež. Ako se vaš pas češe i dalje, a isključili ste druge uzroke, posavjetujte se s veterinarom radi sveobuhvatnog pregleda.

Zaključak

Kada se vaš pas češe, ali nema buha na vidiku, to može biti frustrirajuće i zabrinjavajuće. Međutim, postoje mnogi potencijalni razlozi iza ovakvog ponašanja, u rasponu od alergija i kožnih infekcija do problema u ponašanju i temeljnih zdravstvenih stanja. Prvi korak u rješavanju svrbeža vašeg psa je savjetovanje s veterinarom koji vam može pomoći u dijagnosticiranju temeljnog uzroka i izraditi plan liječenja.

Imajte na umu da je rana intervencija ključna za osiguravanje udobnosti i dobrobiti vašeg psa. Iako će možda trebati malo vremena i strpljenja da se utvrdi točan uzrok svrbeža vašeg psa, kada pronađete uzrok, to bi trebalo biti lako riješiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *