Menu Close

Pas pun krpelja: što učiniti?

Pas Pun Krpelja

Ako ste ikada imali nesreću da svog psa nađete punog krpelja, znate koliko to može biti neugodno. Ne samo da je to uznemirujuće iskustvo za vas i vašeg ljubimca, već može biti i opasno ako se s njim ne postupa ispravno. Krpelji mogu prenositi razne bolesti, od kojih se neke mogu prenijeti i na ljude. Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste uklonili krpelje i zaštitili svog ljubimca od daljnjih zaraza.

Što učiniti ako je vaš pas pun krpelja?

Prvi korak je identificirati vrstu krpelja. Različite vrste krpelja zahtijevaju različite metode uklanjanja.

Ako niste sigurni s kojom vrstom krpelja imate posla, fotografirajte i posavjetujte se s veterinarom ili s internetskim izvorom.

Nakon što ste identificirali vrstu krpelja, morat ćete ga ukloniti. Najbolji način da to učinite je pomoću pincete. Uhvatite krpelja što bliže koži i ravno ga izvucite. Nemojte okretati ili trzati krpelja, jer to može dovesti do toga da glava ostane uvučena u kožu. Nakon uklanjanja krpelja, očistite područje alkoholom ili sapunom i vodom.

Ako ne možete sami ukloniti krpelja ili ako ste zabrinuti zbog mogućnosti prijenosa bolesti, odvedite psa veterinaru. Vaš veterinar može sigurno ukloniti krpelja i također može preporučiti kuru antibiotika za sprječavanje infekcije.

Postoje i posebno dizajnirani šamponi koji mogu pomoći u uklanjanju krpelja s vaših pasa. Trebali biste ih moći pronaći u lokalnoj trgovini za kućne ljubimce. Ovi šamponi mogu ubiti krpelje odmah nakon kontakta. Neki od ovih šampona također mogu ubiti buhe. Ako ne pronađete buhe, trebali biste pogledati moj članak o pas se češe a nema buhe.

Mogu li se psi razboljeti od krpelja?

Najčešća bolest koju pas može dobiti od krpelja je lajmska bolest. To je uzrokovano bakterijom Borrelia burgdorferi, koju prenosi crnonogi krpelj. Simptomi lajmske bolesti uključuju vrućicu, povraća hranu, bolove u zglobovima i letargiju. Ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput zatajenja bubrega, pa čak i smrti.

Još jedna bolest koju mogu prenijeti krpelji je erlihioza. To je uzrokovano bakterijom Ehrlichia canis, koju prenosi smeđi pseći krpelj. Simptomi erlihioze uključuju groznicu, letargiju i anemiju. Ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput zatajenja organa, pa čak i smrti.

Krpelji također mogu prenijeti pjegavu groznicu Rocky Mountaina, koju uzrokuje bakterija pod nazivom Rickettsia rickettsii. Prenosi ga američki pas krpelj. Simptomi pjegave groznice Rocky Mountaina uključuju groznicu, osip i bolove u zglobovima. Ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput zatajenja organa, pa čak i smrti.

Krpelji također mogu prenijeti babeziozu, koju uzrokuje parazit Babesia canis. Prenosi ga smeđi pseći krpelj. Simptomi babezioze uključuju groznicu, anemiju i žuticu. Ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput zatajenja organa, pa čak i smrti.

Konačno, krpelji mogu prenijeti anaplazmozu koju uzrokuje bakterija Anaplasma phagocytophilum. Prenosi ga jelenski krpelj. Simptomi anaplazmoze uključuju vrućicu, letargiju i anemiju. Ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput zatajenja organa, pa čak i smrti.

Također postoji mogućnost da vaš pas ima buhe. Možete saznati više u mom vodiču o tome kako znati ima li vaš pas buhe.

Kako spriječiti da vaš pas dobije krpelja

Prvo, razgovarajte sa svojim veterinarom da vidite može li predložiti bilo kakve savjete ili proizvode koji mogu pomoći da vaš pas spriječi dobivanje krpelja. Uobičajen način za sprječavanje krpelja od vašeg psa je korištenje ogrlice protiv krpelja.

Drugo, obratite pažnju na svoje okruženje. Ako živite u području gdje postoje krpelji, pokušajte izbjeći šetnje u šumi ili travi. Također, pokušajte izbjeći šetnje u vrijeme kada su krpelji najaktivniji, od svibnja do rujna.

Treće, provjerite svojeg psa nakon svake šetnje. Ako primijetite krpelja, odmah ih uklonite. Postoje posebni alati za uklanjanje krpelja koji se mogu kupiti u trgovini. Također, postoje posebni lijekovi koji se mogu koristiti za uklanjanje krpelja.

Četvrto, pazite na znakove bolesti koje mogu biti povezane s krpeljima. Ako primijetite da vaš pas ima simptome poput groznice, slabosti, mučnine ili povraćanja, odmah se obratite veterinaru.

Peto, pazite na svoje okruženje. Ako živite u području gdje postoje krpelji, pokušajte održavati svoje okruženje čistim i suhim. Također, pokušajte izbjeći šetnje u vrijeme kada su krpelji najaktivniji.

Šesto, pazite na svoje ljubimce. Ako imate druge kućne ljubimce, pazite da ih redovito provjeravate za krpelje. Također, pazite da svi vaši ljubimci nose odgovarajuću zaštitu od krpelja.

Sedmo, pazite na svoje okruženje. Ako živite u području gdje postoje krpelji, pokušajte održavati svoje okruženje čistim i suhim. Također, pokušajte izbjeći šetnje u vrijeme kada su krpelji najaktivniji.

Konačno, obratite se veterinaru ako imate bilo kakvih pitanja ili sumnji o krpeljima. Veterinar će vam dati savjet o tome kako se najbolje riješiti krpelja i zaštititi svojeg ljubimca.

Krpelji mogu biti zastrašujući, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste se riješili krpelja i zaštitili svojeg ljubimca. Ako se pridržavate ovih savjeta, moći ćete zaštititi svojeg ljubimca od krpelja.

Krpelji na psima

Suočavanje s najezdom krpelja može biti stresno iskustvo, ali uz prave korake možete zaštititi svog ljubimca i svoju obitelj od opasnosti krpelja. Prepoznajte vrstu krpelja, uklonite ga na siguran način i poduzmite korake za sprječavanje budućih zaraza. Uz odgovarajuće mjere opreza, možete održati svog ljubimca sigurnim i zdravim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *