Menu Close

Zašto pas povraća bijelo?

Pas Povraća Bijelo

Kada je riječ o našim voljenim psima, može biti uznemirujuće vidjeti kako povraćaju bijelu pjenu. Iako to nije uvijek razlog za uzbunu, važno je razumjeti zašto psi izbacuju bijelu pjenu i kada je vrijeme da potražite veterinarsku pomoć.

Zašto Pas Povraća Bijelo?

Pas obično povraća bijelo jer je pojeo nešto što ne može probaviti, jeo je prebrzo ili je pod stresom.

Iako je rijetkost, također postoji mogućnost da vaš pas ima infekciju.

Međutim, važno je razumjeti da je povraćanje obično normalan i zdrav proces za pse. To je način njihovog tijela da se riješi nečega što im se ne slaže.

Jeli nešto što ne mogu probaviti

Kad pas povrati bijelu pjenu, to je obično zato što je pojeo nešto što njegovo tijelo ne može probaviti. To može biti bilo što, od trave do kuglica dlake. Bijela pjena zapravo je neprobavljeni materijal kojeg se tijelo psa pokušava riješiti. Ponekad ova povraćka može biti i žuta.

Obično će vašem psu biti bolje za sat ili dva. Trebali biste im osigurati pristup svježoj vodi koja će im pomoći da izbace ostatak hrane iz tijela.

Možda ćete morati izazvati povraćanje kako biste uklonili ostatak tvari iz njihovog sustava.

Ako je vaš pas pojeo nešto što ne može probaviti, važno je da ga pažljivo nadgledate zbog bilo kakvih znakova nevolje. Uobičajeni znakovi nevolje uključuju povraćanje, proljev, letargiju i gubitak apetita.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je da psa odmah odvedete veterinaru. Ako je vaš pas pojeo nešto što ne može probaviti, veterinar mu može preporučiti tretman koji će mu pomoći da izbaci taj predmet. To može uključivati lijekove koji pomažu u smanjenju mučnine i povraćanja, kao i laksative koji pomažu u kretanju tvari kroz njihov sustav.

Također je važno poduzeti korake kako biste spriječili svog psa da ubuduće pojede nešto što ne može probaviti. To uključuje držanje hrane i poslastica izvan dohvata, kao i nadzor vašeg psa kada je vani. Ako imate dvorište, važno je osigurati da u njemu nema nikakvih stvari koje bi vaš pas mogao pojesti.

Prebrzo jesti

Neki psi mogu povraćati bijelo kao rezultat prebrzog jela. Većinu vremena pas će odmah povraćati hranu, ali ponekad to može biti popraćeno bijelom tekućinom.

Ako vaš pas brzo jede, važno ga je usporiti i pobrinuti se da ne žuri dok jede. Postoje neke zdjelice za hranjenje koje pomažu u rješavanju ovog problema tako što vašem psu otežavaju pojesti svu hranu odjednom.

Za savjete o hranjenju pogledajte moj vodič o tome kako se hrani pas.

Stres

Također je važno napomenuti da neki psi mogu povraćati bijelu pjenu kao rezultat stresa ili tjeskobe. Ako vaš pas povraća bijelu pjenu i ima druge simptome stresa (kao što su cičanje i zavijanje), važno je promotriti njegovu okolinu i način života kako biste vidjeli postoje li promjene koje bi mu mogle uzrokovati stres.

Ispod je nekoliko načina na koje možete pomoći u smanjenju stresa kod svog psa:

1. Tjelovježba: Redovita tjelovježba može pomoći u smanjenju stresa kod pasa. Izvedite svoje štene u šetnju ili se igrajte donosilice u dvorištu.

2. Socijalizacija: Druženje vašeg šteneta s drugim psima može pomoći u smanjenju stresa. Odvedite ih u park za pse ili dogovorite sastanke za igru s drugim štencima.

3. Rutina: Uspostavljanje rutine može pomoći u smanjenju stresa kod pasa. Hranite ih svaki dan u isto vrijeme i vodite ih u šetnju svaki dan u isto vrijeme.

4. Udobnost: Pobrinite se da vaše štene ima udobno mjesto za spavanje i opuštanje. Osigurajte im udoban krevet i igračke za igru.

5. Odgoj: Odgoj vašeg šteneta može pomoći u smanjenju stresa. Podučavanje osnovnih naredbi i trikova može im pomoći da se osjećaju sigurnije i samopouzdanije.

Slijedeći ove savjete, možete pomoći smanjiti stres kod svog šteneta i stvoriti sretno i zdravo okruženje za njega.

Infekcija

U nekim slučajevima bijela pjena može biti uzrokovana infekcijom ili temeljnim zdravstvenim stanjem. Ako vaš pas povraća bijelu pjenu i to je popraćeno drugim simptomima, poput letargije, gubitka apetita ili proljeva, važno je da ga odvedete veterinaru na pregled.

Vaš bi veterinar trebao moći ispravno dijagnosticirati problem i pružiti ispravan tretman.

Infekcije od krpelja čest su uzrok infekcija kod pasa.

Zaključak

Važno je razumjeti zašto psi povraćaju bijelu pjenu i kada je vrijeme da potražite veterinarsku pomoć. U većini slučajeva to je jednostavno rezultat jela nečega što njihovo tijelo ne može probaviti. Međutim, ako je povraćanje popraćeno drugim simptomima ili ako se problem ponavlja, važno je odvesti svog psa veterinaru na pregled.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *