Menu Close

Kako se hrani pas?

Kako se Hrani Pas

Hranjenje psa ne znači samo dati mu obrok, već je to bitan dio njegovog cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Pravilna prehrana može značajno utjecati na zdravlje, raspoloženje, pa čak i ponašanje vašeg psa. U ovom postu na blogu opisat ćemo sve što trebate znati o tome kako hraniti psa.

Kako se hrani pas?

Ključ za hranjenje psa je osigurati pravu prehranu, raspored hranjenja i veličinu porcije. Također je važno da osigurate poslastice i svježu vodu.

Vrsta hrane:

Kada je riječ o odabiru prave hrane za vašeg psa, dvije su glavne mogućnosti – komercijalna hrana za pse ili domaća hrana za pse. Komercijalna hrana za pse je lako dostupna i formulirana da zadovolji prehrambene potrebe vašeg psa. Dolaze u različitim vrstama, uključujući suhe komadiće, mokru konzerviranu hranu i polu-vlažnu hranu. Prava prehrana također može pomoći u smanjenju gubitka dlake kod pasa.

Domaća hrana za pse popularan je izbor za vlasnike pasa koji žele imati potpunu kontrolu nad prehranom svog psa. Odlučite li se za domaću hranu, pobrinite se da bude dobro izbalansirana i da sadrži sve bitne hranjive tvari koje vaš pas treba.

Ponekad vaš pas neće moći probaviti određene vrste hrane, a to može dovesti do proljeva.

Raspored hranjenja:

Raspored hranjenja također je bitan dio načina hranjenja psa. Općenito, odrasli psi trebaju dva obroka dnevno, dok štenci mogu trebati tri ili četiri obroka dnevno, ovisno o njihovoj dobi. Vrijeme svakog obroka ovisi o vašem rasporedu i potrebama vašeg psa.

Možete odlučiti hraniti svog psa ujutro i navečer ili rasporediti obroke tijekom dana. Bez obzira na raspored hranjenja, pazite da razmak između obroka bude najmanje 12 sati.

Povezani članak: Do kada pas raste?

Veličine porcija:

Veličine porcija su ključne kada se radi o tome kako hraniti psa. Pretjerano hranjenje može dovesti do pretilosti i drugih zdravstvenih problema, dok nedovoljno hranjenje može rezultirati pothranjenošću. Količina hrane koju vaš pas treba ovisi o njegovoj dobi, težini, pasmini i razini aktivnosti.

Možete koristiti vodič za hranjenje na pakiranju hrane za pse kako biste odredili pravu veličinu porcija za svog psa. Alternativno, možete se posavjetovati sa svojim veterinarom kako biste odredili pravu količinu hrane za svog psa.

Ako psa hranite prevelikom porcijom, to može uzrokovati da povraća bijelo.

Ako imate više pasa, vjerojatno je najbolje hraniti ih na različitim mjestima. To će ih spriječiti da postanu teritorijalni i može pomoći u sprječavanju agresije kod pasa.

Poslastice:

Poslastice su bitan dio načina hranjenja psa, a mogu se koristiti kao nagrada za dobro ponašanje ili da psu pokažete malo ljubavi. Međutim, ključno je kontrolirati unos poslastica jer previše poslastica može dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema.

Možete izabrati da svom psu date komercijalne poslastice za pse ili možete napraviti poslastice domaće izrade. Pobrinite se da poslastice koje dajete svom psu budu zdrave i bez štetnih sastojaka.

Voda:

Voda je jednako važna kao i hrana kada se radi o tome kako hraniti psa. Pobrinite se da vaš pas ima pristup čistoj i svježoj vodi u svakom trenutku. Psu možete dati vodu u zdjelici ili koristiti dispenzer za vodu koji osigurava stalnu opskrbu svježom vodom.

Što učiniti ako vaš pas ne jede?

Ako vaš pas ne jede, to može biti razlog za zabrinutost. Gubitak apetita može biti znak temeljnog zdravstvenog problema i ključno je odmah riješiti problem. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti ako vaš pas ne jede:

Pratite ponašanje svog psa: Promatrajte ponašanje svog psa i zabilježite sve promjene. Ako je vaš pas letargičan, stalno spava, ima proljev, povraća hranu ili pokazuje znakove boli, ključno je da odmah potražite veterinarsku pomoć.

Provjerite hranu: ako je vaš pas iznenada prestao jesti, moguće je da mu se hrana ne sviđa. Provjerite hranu kako biste bili sigurni da se nije pokvarila ili joj je istekao rok trajanja. Ako ste nedavno promijenili hranu, moguće je da se vašem psu nova hrana ne sviđa.

Provjerite postoje li problemi sa zubima: Problemi sa zubima, kao što su karijes, bolesti desni ili slomljeni zubi, vašem psu mogu učiniti bolnim jesti. Provjerite ima li u ustima vašeg psa znakova problema sa zubima i potražite veterinarsku pomoć ako primijetite nešto neobično.

Učinite vrijeme obroka privlačnijim: Ako je vaš pas izbirljiv u jelu, pokušajte vrijeme obroka učiniti privlačnijim dodavanjem malo raznolikosti u njegovu prehranu. Možete pokušati dodati malo mokre hrane, juhe ili malu količinu kuhanog mesa u njihovu hranu kako biste je učinili privlačnijom.

Provjerite temeljne zdravstvene probleme: Gubitak apetita može biti simptom temeljnih zdravstvenih problema poput bolesti jetre, bubrega ili raka. Ako je vaš pas izgubio apetit dulje od dan ili dva, važno je potražiti veterinarsku pomoć kako biste isključili bilo kakve temeljne zdravstvene probleme.

Nemojte prisiljavati svog psa da jede: prisiljavanje vašeg psa da jede može izazvati dodatni stres i tjeskobu, smanjujući vjerojatnost da će jesti. Umjesto toga, ponudite svom psu male, česte obroke i osigurajte mu pristup svježoj vodi u svakom trenutku.

Razmislite o prelasku na drugu hranu: Ako vaš pas i dalje odbija jesti, možda je vrijeme da prijeđete na drugu hranu. Posavjetujte se sa svojim veterinarom kako biste odabrali pravu hranu koja zadovoljava prehrambene potrebe vašeg psa.

Savjeti za održavanje zdravlja vašeg psa:

Odaberite pravu hranu za svog psa: Osigurajte da hrana koju odaberete za svog psa zadovoljava njegove prehrambene potrebe.

Držite se rasporeda hranjenja: dosljedan raspored hranjenja može pomoći u reguliranju probavnog sustava vašeg psa.

Pratite veličinu porcija: Pretjerano ili premalo hranjenje može dovesti do zdravstvenih problema, stoga pazite da pratite veličinu porcija vašeg psa.

Izbjegavajte svom psu davati ostatke stola: ljudska hrana nije prikladna za pse i može izazvati probleme s probavom.

Ograničite poslastice: poslastice treba davati umjereno i ne smiju zamijeniti redovite obroke.

Redovita tjelovježba: redovita tjelovježba ključna je za tjelesno i psihičko blagostanje vašeg psa.

Redoviti veterinarski pregledi: Redoviti pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju zdravstvenih problema i spriječiti njihovo pogoršanje.

Zaključak

Zaključno, hranjenje vašeg psa bitan je dio njegovog cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Odabirom prave hrane, pridržavanjem rasporeda hranjenja, praćenjem veličine porcija i održavanjem hidratacije vašeg psa, možete osigurati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *