Menu Close

Koliko često mačke trebaju mokriti?

koliko cesto macke mokre

Mačke su poznate po svojoj neovisnosti i samodostatnosti, što je jedan od razloga zašto su tako sjajni kućni ljubimci. One su čiste i probirljive životinje, što ih čini lakima za brigu. Jedan od najvažnijih aspekata njege mačaka je osigurati da one redovito mokre.

Učestalost mokrenja kod mačaka može varirati ovisno o nizu čimbenika, kao što su njihova dob, prehrana i zdravstveno stanje.

Koliko Često Mačke Mokre?

Općenito govoreći, zdrave odrasle mačke trebale bi mokriti najmanje 2-3 puta dnevno. Međutim, to može varirati ovisno o pojedinoj mački i njezinim okolnostima.

Ako vaša mačka ne ide u kutiju s pijeskom, pogledajte moj članak o tome kako naučiti mačku da koristi pijesak.

Čimbenici koji utječu na učestalost mokrenja kod mačaka:

Dob

Starije mačke mogu imati smanjenu učestalost mokrenja zbog smanjene funkcije bubrega. Mlađe mačke mogu mokriti češće zbog boljeg metabolizma.

Prehrana

Mačja prehrana također može utjecati na njihovu učestalost mokrenja. Ako mačka jede hranu bogatu soli, može piti više vode, što može dovesti do pojačanog mokrenja. Suprotno tome, ako mačka ne pije dovoljno vode, možda neće mokriti onoliko često koliko bi trebala.

Zdravstveno stanje

Zdravlje mačke također može utjecati na njihovu učestalost mokrenja. Određena medicinska stanja, poput dijabetesa ili bolesti bubrega, mogu uzrokovati povećanu ili smanjenu učestalost mokrenja. Vaša bi mačka također mogla promijeniti svoje navike mokrenja ako dobije buhe.

Važno je pratiti navike mokrenja vaše mačke i posavjetovati se s veterinarom ako primijetite bilo kakve promjene.

Dehidracija

Dehidracija može biti uzrok smanjene učestalosti mokrenja. Ako mačka ne pije dovoljno vode, njezin urin može postati koncentriran i možda neće mokriti onoliko često koliko bi trebala. Ako vaša mačka ne pije puno vode, razmislite o nabavci fontane za mačke.

Dehidracija je jedan od glavnih razloga zašto mačke umiru.

Navike s pijeskom

Navike mačaka s pijeskom također mogu utjecati na njihovu učestalost mokrenja. Ako mački nije ugodno koristiti svoju kutiju s pijeskom, može je izbjegavati i zadržati urin dulje vrijeme.

Kako možete znati mokri li vaša mačka dovoljno?

Najlakši način je pratiti njihove navike u kutiji s pijeskom. Ako vaša mačka redovito koristi kutiju s pijeskom i proizvodi normalne količine urina, vjerojatno mokri dovoljno. Ako primijetite bilo kakve promjene u njihovim navikama u kutiji s pijeskom, kao što je mokrenje izvan kutije ili stvaranje vrlo malo urina, važno je konzultirati se s veterinarom.

Drugi način praćenja učestalosti mokrenja vaše mačke je mjerenje unosa vode. Mačke bi trebale piti oko 60-80 ml po kilogramu tjelesne težine dnevno. Ako primijetite da vaša mačka ne pije dovoljno vode, možete je potaknuti da pije više tako što ćete joj redovito nuditi svježu vodu ili prijeći na mokru hranu.

Zaključak

Zaključno, zdrave odrasle mačke trebale bi mokriti najmanje 2-3 puta dnevno, ali to može varirati ovisno o nizu čimbenika. Važno je pratiti navike mokrenja vaše mačke i posavjetovati se s veterinarom ako primijetite bilo kakve promjene. Osiguravanjem da vaša mačka redovito mokri, možete spriječiti niz zdravstvenih problema i osigurati da ostane sretna i zdrava godinama koje dolaze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *