Menu Close

Glavni razlozi zašto mačići uginu?

Glavni Razlozi Zašto Mačići Uginu

Mačići su slatka, umiljata i razigrana stvorenja koja donose radost i sreću mnogim kućanstvima. Međutim, njihova krhka priroda čini ih osjetljivima na razne zdravstvene probleme koji mogu dovesti do njihove prerane smrti. Gubitak mačića može biti razoran, pogotovo ako niste svjesni uobičajenih razloga zašto mačići umiru. U ovom postu na blogu raspravljat ćemo o glavnim razlozima zašto mačići umiru i što možete učiniti da to spriječite.

Glavni razlozi uginuća mačića

Glavni razlozi zašto mačići umiru su urođene mane, infekcije, paraziti, traume, trovanja, sindrom blijedih mačića i nedostatak odgovarajuće njege.

Urođene mane

Urođene mane su abnormalnosti koje su prisutne pri rođenju i mogu zahvatiti bilo koji dio tijela mačića. Neki od uobičajenih urođenih nedostataka kod mačića uključuju srčane nedostatke, rascjep nepca i abnormalnosti leđne moždine. Ovi nedostaci mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, kao što su poteškoće s disanjem, poteškoće s jelom i paralizu, što u konačnici može dovesti do smrti. Mačići rođeni s urođenim manama zahtijevaju specijaliziranu njegu, au nekim slučajevima i operaciju da se mana ispravi.

Infekcije

Mačići su osjetljivi na razne infekcije, uključujući virusne, bakterijske i gljivične infekcije. Neke od uobičajenih infekcija koje mogu pogoditi mačiće uključuju infekcije gornjih dišnih puteva, upalu pluća i panleukopeniju (mačja kuga). Ove infekcije mogu uzrokovati teške simptome kao što su vrućica, gubitak apetita, povraćanje, proljev i dehidracija, što može dovesti do smrti. Možete spriječiti dehidraciju tako da svojoj mački nabavite fontanu s vodom.

Mačići su osjetljiviji na infekcije jer njihov imunološki sustav nije u potpunosti razvijen, zbog čega je važno držati ih podalje od bolesnih životinja i osigurati da prime sva potrebna cijepljenja.

Nažalost, majke mačke ponekad će odbaciti svoje mače ako primijete da ima infekciju.

Paraziti

Mačići mogu biti zaraženi parazitima, poput buha, krpelja, ušnih grinja i crijevnih crva, koji mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema. Buhe i krpelji mogu izazvati iritaciju kože, anemiju, pa čak i prenijeti bolesti. Ušne grinje mogu izazvati jak svrbež i upalu u ušnom kanalu, što dovodi do infekcije.

Jedan od znakova parazita kod mačića je griženje i grebanje.

Crijevne gliste mogu uzrokovati da vaša mačka prestane jesti, gubitak težine, proljev, pa čak i blokade u probavnom sustavu, što može biti kobno. Redovita dehelmintizacija, prevencija buha i krpelja te liječenje ušnih grinja ključni su za održavanje zdravlja mačića i sprječavanje smrti.

Ako vaš mačić ima buhe, trebali biste provjeriti najbolje lijekove protiv za mačke.

Trauma

Mačići su prirodno znatiželjna i razigrana bića, što ponekad može dovesti do nesreća i ozljeda. Mačići se mogu ozlijediti padom, udarcem automobila ili čak grubom igrom s drugim životinjama ili ljudima. Trauma može uzrokovati teške unutarnje ozljede, prijelome i ozljede glave, koje mogu biti smrtonosne. Mačiće treba uvijek nadzirati dok se igraju i držati ih podalje od opasnih područja kao što su ceste i visoke izbočine.

Ako imate dvije mačke, trebali biste pogledati moj članak o kako sprijateljiti dve mačke?

Trovanje

Mačići su znatiželjna bića koja istražuju svoju okolinu ližući i žvačući predmete. Nažalost, neki kućanski predmeti mogu biti otrovni za mačiće, poput određenih biljaka, lijekova i proizvoda za čišćenje. Trovanje može uzrokovati niz simptoma poput povraćanja, proljeva, napadaja, pa čak i smrti. Neophodno je sve potencijalno otrovne tvari držati izvan dohvata mačića i odmah potražiti veterinarsku pomoć ako sumnjate da je vaš mačić progutao nešto štetno.

Sindrom blijedih mačića

Sindrom blijedih mačića izraz je koji se koristi za opisivanje skupine simptoma koji mogu utjecati na novorođene mačiće, uzrokujući njihovo postupno pogoršanje zdravlja i na kraju uginuće. Točan uzrok sindroma blijedih mačića nije poznat, ali se smatra da je povezan s kombinacijom čimbenika, uključujući slab imunološki sustav, lošu prehranu i stres. Simptomi sindroma blijedih mačića uključuju letargiju, gubitak apetita, dehidraciju i neuspjeh u razvoju. Važno je novorođenim mačićima osigurati odgovarajuću prehranu i okruženje bez stresa kako biste spriječili sindrom blijedih mačića.

Nedostatak odgovarajuće njege

Nedostatak odgovarajuće njege, kao što je nedovoljna prehrana, loša higijena i neadekvatno sklonište, može dovesti do niza zdravstvenih problema koji mogu biti fatalni. Važno je mačićima osigurati pravilnu prehranu, redovitu veterinarsku skrb, čisto i sigurno okruženje te puno ljubavi i pažnje kako bi osigurali njihovo zdravlje i dobrobit.

Sada kada znate glavne razloge zašto mačići umiru, razgovarajmo o nekim načinima kako ih održati zdravima.

Kako održati svoje mače zdravim

Za održavanje zdravlja mačića potrebna je kombinacija pravilne prehrane, redovite veterinarske njege, čistog i sigurnog okoliša te puno ljubavi i pažnje. Evo nekoliko savjeta kako održati mačića zdravim:

Pravilna prehrana: Mačićima je potrebna prehrana bogata bjelančevinama i masnoćama kako bi podržali njihov rast i razvoj. Odaberite visokokvalitetnu hranu za mačiće koja zadovoljava njihove prehrambene potrebe i osigurajte svježu vodu u svakom trenutku. Izbjegavajte svom mačiću davati ljudsku hranu, jer ona možda neće osigurati potrebne hranjive tvari i može poremetiti njihov probavni sustav.

Redovita veterinarska skrb: Vodite svoje mače veterinaru na redovite preglede i cijepljenja. Mačićima je potrebno niz cijepljenja kako bi se zaštitili od uobičajenih bolesti, a redoviti pregledi mogu pomoći u ranom prepoznavanju zdravstvenih problema.

Čist i siguran okoliš: Omogućite svom mačiću čist i siguran okoliš kako biste spriječili širenje infekcija i parazita. Održavajte njihovu kutiju za otpatke čistom, redovito perite njihovu posteljinu i dajte im mnogo igračaka da ih zabavlja.

Prevencija parazita: Koristite proizvode za zaštitu od buha i krpelja kako biste svoje mače zaštitili od ovih štetočina i redovito provjeravajte njihove uši na znakove grinja. Redovito dehelmintizirajte svog mačića kako biste spriječili crijevne parazite.

Socijalizacija i vježba: Mačićima je potrebno mnogo socijalizacije i vježbe kako bi ostali zdravi i sretni. Svakodnevno se igrajte sa svojim mačićem i osigurajte mu stupove za grebanje i strukture za penjanje kako bi ostali aktivni.

Ljubav i pažnja: Mačići cvjetaju u ljubavi i pažnji, stoga im dajte puno maženja i vremena za igru. Veza s vašim mačićem također može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, što može utjecati na njihovo cjelokupno zdravlje.

Slijedeći ove savjete, možete osigurati da vaš mačić ostane zdrav i sretan tijekom svog života. Ne zaboravite se uvijek posavjetovati sa svojim veterinarom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa zdravljem vašeg mačića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *