Menu Close

Kako sprijateljiti dve mačke

Kako Sprijateljiti Dve Mačke

Mačke su društvene životinje i vole provoditi vrijeme s drugim mačkama. Međutim, upoznavanje dviju mačaka može biti malo nezgodno, pogotovo ako se nikada prije nisu srele. U ovom postu na blogu istražit ćemo neke savjete i trikove o tome kako učiniti da dvije mačke postanu prijatelji.

Kako Sprijateljiti Dve Mačke?

Ključ da se dvije mačke sprijatelje jest da ih polagano upoznate prvo po mirisu, a zatim im dopustite da se sretnu licem u lice.

Počnite s postupnim upoznavanjem

Važno je postupno uvoditi mačke. Započnite smještanjem mačaka u odvojene prostorije i pustite ih da njuškaju okolo i priviknu se na novo okruženje. Nakon nekoliko dana zamijenite im sobe kako bi se naviknuli na miris jedni drugih. Mačke vole širiti svoj miris, što je jedan od razloga zašto mačke ližu ljude.

Kavezi jedan do drugog

Sljedeći korak trebao bi biti stavljanje mačaka u kaveze jednu do druge. To će im omogućiti da se vide i naviknu na prisutnost jedno drugoga.

Omogućite igranje pod nadzorom

Nakon što se mačke ugode s međusobnim mirisom i prisutnošću, vrijeme je da im se omogući interakcija pod nadzorom. Postupno povećavajte vrijeme koje provode zajedno i budite sigurni da pomno nadgledate njihovu interakciju.

Trebali biste privremeno razdvojiti svoje mačke ako počnu gristi i grebati jedna drugu. Važno je brzo liječiti buhe, osobito kod mačića, jer u ozbiljnim slučajevima mačići mogu uginuti.

Pazite na znakove agresije

Važno je paziti na znakove agresije tijekom procesa uvođenja. Neki uobičajeni znakovi agresije uključuju siktanje, režanje i udaranje. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, odmah odvojite mačke i pokušajte ponovno kasnije.

Kako pomoći svojoj mački da se slaže

Ako vaše mačke pokazuju znakove agresije jedna prema drugoj, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste im pomogli da postanu prijatelji.

Koristite feromonske sprejeve

Feromonski sprejevi za mačke mogu pomoći u smirivanju mačaka i smanjiti njihovu tjeskobu. Ovi sprejevi oponašaju feromone koje mačke prirodno proizvode, zbog čega se osjećaju opuštenije i ugodnije jedna uz drugu.

Mnogi od ovih sprejeva mogu se jednostavno uključiti u zidnu utičnicu i automatski oslobađaju umirujuće mirise.

Koristite hranu za stvaranje pozitivnih asocijacija

Zajedničko hranjenje mačaka izvrstan je način za stvaranje pozitivne povezanosti među njima. Postavite njihove zdjelice s hranom na suprotne strane vrata i postupno ih približavajte jednu drugoj. To će pomoći mačkama da međusobno nazočnost povežu s nečim ugodnim, poput hrane.

Osigurajte zasebne resurse

Mačke su teritorijalna bića i mogu postati agresivne ako osjete da je njihov prostor napadnut. Kako biste to izbjegli, osigurajte zasebne resurse za svaku mačku, kao što su kutije s pijeskom, grebalice i prostor za spavanje.

Osigurajte obilje stimulacije

Mačke trebaju puno stimulacije kako bi bile sretne i zdrave. Osigurajte puno igračaka, stupova za grebanje i struktura za penjanje s kojima se vaše mačke mogu igrati. To će pomoći u smanjenju stresa ili napetosti koji se mogu pojaviti tijekom procesa upoznavanja.

Budi strpljiv

Upoznavanje dviju mačaka može potrajati, stoga je važno biti strpljiv. Neke se mačke mogu brzo sprijateljiti, dok će drugima trebati tjedni ili čak mjeseci da se zagriju jedna za drugu. Pripremite se polako i budite strpljivi s procesom.

Po potrebi potražite stručnu pomoć

Ako se vaše mačke ne slažu unatoč svim vašim naporima, možda je vrijeme da potražite stručnu pomoć. Veterinar biheviorist ili biheviorist za mačke može pomoći u prepoznavanju temeljnih problema i pružiti smjernice kako ih riješiti.

Također je važno da mačić dugo leži uz majku kako ga majka ne bi odbacila.

Koje se mačke najbolje slažu s drugim mačkama?

Iako individualne osobnosti i temperamenti igraju ulogu u tome koliko se mačke dobro slažu, postoje određene pasmine koje su poznate po tome što su posebno prijateljske prema drugim mačkama. Ispod su neke pasmine mačaka koje se dobro slažu jedna s drugom.

Maine coon

Maine coons poznati su po svojoj nježnoj, opuštenoj prirodi, što ih čini izvrsnom pasminom za kućanstva s više mačaka. Općenito su vrlo društvene i dobro se slažu s drugim mačkama, kao i psima i drugim životinjama. Maine Cooni su također vrlo inteligentni i prilagodljivi, što znači da se mogu lako prilagoditi novim situacijama i okruženjima.

Krpena lutka

Ragdolls su još jedna pasmina koja je poznata po svojoj nježnoj i privrženoj prirodi. Često se opisuju kao “pseći” u svom ponašanju, što znači da uživaju u društvu drugih mačaka i ljudi. Ragdolls su također vrlo prilagodljivi i obično se dobro prilagođavaju novim okruženjima i rutinama.

Sijamski

Sijamske mačke poznate su po svojoj inteligenciji i vokalnoj prirodi, ali su također vrlo društvena bića. Uživaju u društvu drugih mačaka i ljudi i općenito su vrlo prijateljski raspoloženi i otvoreni. Sijamske mačke su također vrlo aktivne i razigrane, što znači da im je potrebno mnogo stimulacije i interakcije.

Perzijski

Perzijanke su popularna pasmina mačaka poznata po svojoj lijepoj dugoj dlaci i mirnom ponašanju. Često ih se opisuje kao vrlo privržene i nježne, što ih čini izvrsnim izborom za kućanstva s više mačaka. Perzijanci su vrlo tolerantni prema drugim mačkama i životinjama, a uživaju provoditi vrijeme i sa svojom ljudskom obitelji.

Sfinga

Sphynx mačke su jedinstvene po tome što su bez dlake, što ih čini odličnim izborom za osobe s alergijama. Također su vrlo društvena bića i uživaju u društvu drugih mačaka i ljudi. Sfinks mačke poznate su po svojoj razigranoj i znatiželjnoj prirodi, što znači da im je potrebno mnogo stimulacije i interakcije.

Burmanski

Burmanske mačke su popularna pasmina poznata po svojoj razigranoj i otvorenoj prirodi. Često ih se opisuje kao ponašanje koje je vrlo slično psima, što znači da uživaju u igri i interakciji s drugim mačkama i ljudima. Burmanske mačke također su vrlo inteligentne i prilagodljive, što znači da se dobro prilagođavaju novim situacijama i rutinama.

Abesinac

Abesinci su popularna pasmina poznata po svojoj razigranoj i nježnoj prirodi. Vrlo su društvena bića i uživaju u društvu drugih mačaka i ljudi. Abesinci su također vrlo aktivni i zahtijevaju mnogo stimulacije i interakcije kako bi bili sretni i zdravi.

Iako su ove pasmine poznate po svojoj društvenoj prirodi i sklonosti da se dobro slažu s drugim mačkama, važno je zapamtiti da individualne osobnosti i temperament također igraju ulogu u tome koliko se mačke dobro slažu. Uvijek je dobra ideja uvoditi mačke polako i pod nadzorom kako biste bili sigurni da im je ugodno jedna s drugom.

Pružanje dosta resursa, kao što su zdjelice za hranu, kutije za otpatke i grebalice, također može pomoći u sprječavanju sukoba i promicanju sklada u kućanstvima s više mačaka.

Važno je napomenuti da će dvije mačke možda trebati puno prostora dok se međusobno upoznaju. To znači da je najbolje ako imate veliku kuću ili veliki stan. Ako imate stan, trebali biste pročitati moj vodič o najboljim kućnim ljubimcima za stan.

Zaključak

Zaključno, upoznavanje dviju mačaka s prijateljima može biti malo nezgodno, ali moguće ih je natjerati da postanu prijatelji. Slijedeći ove savjete i trikove, možete pomoći svojim mačkama da uspostave snažnu vezu i uživaju u međusobnom društvu. Ne zaboravite biti strpljivi, pružiti dosta stimulacije i potražiti stručnu pomoć ako je potrebno. Uz malo vremena i truda, vaše mačke mogu postati prijatelji za cijeli život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *