Menu Close

Zašto mačka griže i grebe?

Zašto Mačka Griže i Grebe?

Mačke su omiljeni kućni ljubimci, ali mogu biti i nepredvidive, a ponekad i agresivne. Griženje i grebanje dva su najčešća oblika agresije kod mačaka i važno je razumjeti zašto mačke to rade kako biste mogli poduzeti korake da to spriječite.

Zašto mačka griže i grebe?

Glavni razlozi zašto mačke grizu i grebu su strah/tjeskoba, potvrda dominacije, razigranost, pretjerana stimulacija ili jer pate.

Strah/tjeskoba

Najčešći razlog zašto mačke grizu i grebu je strah ili tjeskoba. Mačke su prirodno plašljive životinje, a ako se osjećaju ugroženo ili uplašeno, mogu nasrnuti pandžama ili zubima. To je osobito istinito ako su u novom okruženju ili u društvu nepoznatih ljudi. Mačke također mogu gristi ili grebati ako su u bolovima ili ako se pokušavaju obraniti.

Jedan od znakova tjeskobe je ako vaša mačka stalno liže ljude.

Ustvrditi dominaciju

Još jedan uobičajeni razlog zbog kojeg mačke grizu i grebu jest potvrda dominacije. Mačke su teritorijalne životinje i mogu gristi ili grebati kako bi pokazale da su one glavne. Ovo je osobito istinito ako postoji više mačaka u istom kućanstvu. Mačke također mogu gristi ili grebati ako se osjećaju zaigrano. To se obično radi na nježan način, ali svejedno može biti bolno.

Ako imate više mačaka, trebali biste pogledati moj članak o kako sprijateljiti dve mačke?

Igrati

Mačke su razigrana bića, a ponekad mogu i ugristi tijekom igre. Mačići su posebno poznati po tome što grizu dok uče loviti i igrati se sa svojim prijateljima iz legla. Kako odrastaju, mogu nastaviti koristiti griženje kao način pokretanja igre ili pokazivanja ljubavi. Mačke također mogu pokazati svoju ljubav donoseći kući miševe za vas.

Mačka bi također mogla početi tapkati po nogama ako se želi igrati.

Pretjerana stimulacija

Mačke imaju osjetljiv prag za maženje ili rukovanje. Ako su pretjerano stimulirani, mogu odgovoriti ugrizom. To se često vidi kod mačaka koje se predugo maze ili njeguju.

Bol

Mačke mogu ugristi kada osjećaju bol, primjerice zbog zdravstvenog stanja ili ozljede. To je način na koji oni izražavaju svoju nelagodu.

Mačke mogu osjetiti bol ili nelagodu zbog raznih stanja, poput artritisa, problema sa zubima ili kožnih alergija. Ako sumnjate da vaša mačka ima bolove, važno je da je odvedete veterinaru na pregled.

Vaša mačka također može puno gristi i grebati ako ima ušne grinje ili buhe. Ako sumnjate da vaša mačka ima buhe, trebali biste provjeriti najbolje lijekove protiv buha za mačke. Ako vaša mačka ima krpelja, trebali biste pročitati moj članak o tome kako ukloniti krpelja iz mačke.

Važno je upamtiti da vas mačke ne namjeravaju uvijek povrijediti kada grizu ili ogrebu. Oni samo pokušavaju prenijeti svoje osjećaje i potrebe. Zato je važno obratiti pozornost na govor tijela vaše mačke i pokušati razumjeti što vam pokušava reći.

Kako spriječiti mačku da grize i grebe

Kada su mačke u pitanju, griženje i grebanje mogu biti veliki problem. Ne samo da može biti bolno za osobu koju su ugrizli ili ogrebali, već može biti i znak problema u ponašanju. Srećom, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili svoju mačku da grize i grebe.

Utvrdite uzrok

Prvi korak je utvrditi uzrok griženja i češanja. Mačke mogu gristi i grebati iz raznih razloga, uključujući strah, tjeskobu, dosadu ili čak samo da bi privukle pažnju. Ako vaša mačka grize i grebe iz straha ili tjeskobe, važno je identificirati izvor straha ili tjeskobe i riješiti ga. Na primjer, ako se vaša mačka boji glasnih zvukova, možda ćete joj morati osigurati sigurno, tiho mjesto na koje će se povući kad se uplaši.

Osigurajte izlaz

Nakon što ste identificirali uzrok grizenja i grebanja, važno je svojoj mački osigurati odgovarajući izlaz za njihovu energiju. Mačke su prirodno znatiželjne i aktivne životinje, pa im davanje igračaka, grebalica i drugih aktivnosti može pomoći da se zabave i spriječiti da im bude dosadno i da pribjegavaju grizenju i grebanju.

Pozitivno pojačanje

Također je važno svojoj mački pružiti mnogo pozitivnog potkrepljenja. Kad god se vaša mačka ponaša na način koji želite ohrabriti, poput igranja s igračkom ili grebanja stupića, svakako je nagradite poslasticama ili verbalnom pohvalom. To će pomoći učvršćivanju ponašanja i povećati vjerojatnost da će ga vaša mačka ponoviti u budućnosti.

Dosljednost je ključna

Konačno, važno je biti dosljedan svojoj mački. Ako ste identificirali uzrok griženja i češanja i poduzeli korake da to riješite, svakako se držite svog plana. Nemojte popuštati pred zahtjevima vaše mačke niti im dopustiti da se izvuku griženjem i grebanjem. Ako ste dosljedni svom pristupu, vaša mačka će s vremenom naučiti da griženje i grebanje nije prihvatljivo ponašanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *