Menu Close

Kako skinuti krpelja sa mačke

Kako skinuti krpelja sa mačke

Krpelji mogu biti iritantan i potencijalno opasan problem za mačke. Ove sićušne krvopije ne samo da uzrokuju nelagodu, već i prenose bolesti koje mogu naštetiti vašoj mački. Stoga je jako važno da znate kako ukloniti krpelja iz vaše mačke. S pravim pristupom i alatima možete osigurati siguran i učinkovit postupak uklanjanja krpelja bez izazivanja nepotrebnog uznemiravanja vašeg voljenog ljubimca.

Kako skinuti krpelja sa mačke

Da biste uklonili krpelja s mačke, prvo pripremite mjesto, postavite mačku, uhvatite krpelja pincetom, izvadite tiket i dezinficirajte područje.

Što vam je potrebno za uklanjanje krpelja s mačke

Prije početka postupka uklanjanja prikupite potrebne alate. Trebat će vam pinceta s finim vrhom, rukavice, alkohol, antiseptičke maramice, mala posuda s poklopcem i eventualno povećalo ako je krpelja teško vidjeti.

Korak 1: Pripremite područje i sebe

Provjerite jeste li u dobro osvijetljenom i mirnom okruženju. Stavite rukavice kako biste se zaštitili od mogućih bolesti koje krpelj može prenijeti.

Korak 2: Postavite svoju mačku

Najbolje je ako imate nekoga da vam pomogne u procesu. Jedna osoba treba držati mačku na sebi, a druga se osoba može usredotočiti na uklanjanje krpelja.

Kako ukloniti krpelja sa mačke

Ako nemate nekoga tko bi vam pomogao, ipak možete to učiniti sami. Možete položiti svoju mačku u krilo i staviti joj jednu ruku na vrat, a zatim drugu ruku za pincetu.

vađenje krpelja iz mačke

Ako krpelj nije lako vidljiv, upotrijebite povećalo za bolji pregled. Od ključne je važnosti identificirati cijelo tijelo krpelja, uključujući glavu i usne dijelove, prije uklanjanja.

Korak 3: Pravilno uhvatite krpelja

Svojom pincetom uhvatite krpelja što je moguće bliže koži vaše mačke bez da je uštinete. Budite oprezni i nemojte jako stiskati tijelo krpelja jer bi to moglo osloboditi više zarazne tekućine u vašu mačku.

Korak 4: Pažljivo uklonite krpelja

Lagano i ravnomjerno izvucite krpelja. Nemojte uvijati ili trzati jer bi to moglo uzrokovati pucanje usne šupljine i ostati utisnuto u kožu vaše mačke. Ako se usni aparat slomi, to može dovesti do infekcije ili upale.

Korak 5: Dezinficirajte područje

Nakon uklanjanja krpelja, očistite kožu svoje mačke alkoholom i antiseptičkom maramicom kako biste spriječili potencijalnu infekciju. Uklonite krpelja tako da ga stavite u malu posudu s poklopcem. Možda ćete je htjeti zadržati u svrhu identifikacije ili da je pokažete svom veterinaru ako vaša mačka kasnije pokaže bilo kakve znakove bolesti.

Korak 6: Pratite svoju mačku

Pripazite na svoju mačku sljedećih nekoliko tjedana. Pripazite na bilo kakve znakove bolesti, neobično ponašanje ili promjene u apetitu, jer oni mogu ukazivati na problem povezan s krpeljima. Ako primijetite bilo što zabrinjavajuće, odmah se obratite svom veterinaru.

Povezani članak: Ušni šugarci kod mačaka prirodno liječenje

Razumijevanje krpelja i njihovih rizika

Krpelji su parazitski insekti koji se vežu za životinje, uključujući mačke, kako bi se hranili njihovom krvlju. Ovi štetnici mogu prenijeti bolesti kao što su lajmska bolest, erlihioza i anaplazmoza, što može imati ozbiljne zdravstvene posljedice za vašu mačku. Također može uzrokovati promjenu u ponašanju, kao što je nejedenje ili puno spavanja. Vaša bi mačka također mogla početi više gristi i grebati.

Prepoznavanje krpelja na vašoj mački možda neće uvijek biti lako jer se oni mogu sakriti u krznu, posebno u područjima poput vrata, glave i ušiju. Temeljit pregled krzna vaše mačke nakon što je bila vani može vam pomoći da odmah otkrijete i uklonite krpelja.

Preventivne mjere

Prevencija je ključna za zaštitu vaše mačke od krpelja:

Koristite sredstva za prevenciju krpelja: posavjetujte se sa svojim veterinarom o najprikladnijim proizvodima za prevenciju krpelja za vašu mačku. Dostupne su razne opcije, kao što su lokalni tretmani, ovratnici i oralni lijekovi. Također biste mogli provjeriti sredstva protiv buha za mačke.

Redoviti pregledi: Nakon što vaša mačka provede vrijeme vani, osobito u travnatim ili šumovitim područjima, temeljito pregledajte njezino krzno i potražite znakove krpelja.

Upravljanje okolišem: Održavajte svoje dvorište urednim tako što ćete kositi travnjak i uklanjati visoku travu ili grmlje koje bi moglo utočiti krpeljima.

Zaključak

Znati kako sigurno ukloniti krpelja iz vaše mačke ključna je vještina za vlasnike kućnih ljubimaca. Brzo i pravilno uklanjanje krpelja može pomoći u zaštiti vaše mačke od potencijalnih bolesti koje ti štetnici mogu prenositi. Zapamtite, ako niste sigurni ili vam je neugodno sami izvaditi krpelja, potražite pomoć svog veterinara. Ako budete oprezni i poduzmete preventivne mjere, možete osigurati da vaš mačji prijatelj ostane zdrav i bez krpelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *