Menu Close

Kako da pas smršavi? 

Kako da Pas Smršavi 

Ako vaš pas ima prekomjernu težinu, važno je poduzeti korake kako biste mu pomogli da smrša. Pas s prekomjernom težinom izložen je riziku od raznih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, bolove u zglobovima i bolesti srca. Srećom, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste svom psu pomogli da smrša i vrati se na zdravu težinu.

Kako da Pas Smršavi?

Prvi korak u pomaganju vašem psu da smrša je utvrditi uzrok debljanja. Dva najčešća uzroka su prehrana i nedovoljno tjelovježbe.

Ako vaš pas jede previše, možda ćete morati prilagoditi njegovu prehranu. Ako ne vježbaju dovoljno, morat ćete povećati njihovu razinu aktivnosti.

Također je važno osigurati da vaš pas ne pati od bilo kakvih zdravstvenih stanja koja bi mogla uzrokovati debljanje. Nakon što utvrdite uzrok debljanja, možete početi poduzimati korake kako biste svom psu pomogli da smrša.

Dijeta

Najvažniji korak je prilagoditi prehranu vašeg psa. Svojeg psa trebate hraniti uravnoteženom prehranom koja odgovara njegovoj dobi, veličini i razini aktivnosti. Također biste trebali izbjegavati davati svom psu poslastice ili ostatke stola, jer oni mogu dodati dodatne kalorije njegovoj prehrani. Također može uzrokovati da vaš pas povraća hranu.

Iako biste vjerojatno trebali ograničiti količinu hrane koju dajete svom psu, uvijek biste trebali osigurati da vaš pas dobiva barem jedan obrok dnevno. Može biti opasno za zdravlje vašeg psa ako dan ili dva ne pojedu ništa.

Također biste mogli promijeniti vrstu hrane koju dajete svom psu. Dobra dijeta za psa koji pokušava smršaviti je ona koja je bogata proteinima, ali ima malo ugljikohidrata.

Ovo također može pomoći vašem psu da manje smrdi.

Vježbajte

Osim prilagodbe prehrane vašeg psa, također biste trebali povećati razinu njegove aktivnosti. To možete učiniti tako da svog psa redovno šetate ili igrate s njim u dvorištu. Ako vaš pas nije naviknut vježbati, počnite polako i postupno povećavajte intenzitet i trajanje aktivnosti.

Još jedan sjajan način poticanja tjelovježbe je određivanje termina za igru s drugim psima. Samo se pobrinite da se psi slažu prije nego što ih ostavite same.

Također je važno pratiti napredak vašeg psa u gubitku težine. Trebali biste redovito vagati svog psa i pratiti njegov gubitak težine. Ako vaš pas ne gubi na težini, možda ćete morati prilagoditi njegovu prehranu ili povećati razinu aktivnosti.

Ako vaš pas nema dovoljno vježbe, to može utjecati na brzinu rasta vašeg psa.

Predlažem da se posavjetujete s veterinarom kako biste vidjeli koja je dobra ciljana težina za vašeg psa. Također, želite biti sigurni da vaš pas ne izgubi previše težine prebrzo, jer to također može imati negativne učinke na zdravlje.

Konačno, važno je biti strpljiv sa svojim psom. Za gubitak težine potrebno je vrijeme i važno je biti dosljedan svojim naporima. Ako ste dosljedni i strpljivi, trebali biste moći pomoći svom psu da postigne zdravu težinu.

Zdravstveni problemi povezani s pretilošću pasa

Opasnosti od prekomjerne težine vašeg psa su stvarne i ne treba ih olako shvatiti. Iako se može činiti bezazlenim užitkom dati svom štenetu dodatnu poslasticu ili dvije, istina je da pretilost kod pasa može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih problema.

Od bolova u zglobovima i artritisa do srčanih bolesti i dijabetesa, rizici povezani s pretilošću pasa su brojni i ne smiju se zanemariti.

Bol u zglobovima

Prva i najočitija opasnost od prekomjerne težine vašeg psa je opterećenje zglobova. Prekomjerna težina stvara dodatni pritisak na zglobove, što može dovesti do boli i upale. To može uzrokovati da vaše štene postane manje aktivno, što dovodi do daljnjeg debljanja i povećanog rizika od razvoja artritisa.

Osim toga, dodatna težina može uzrokovati slabljenje ligamenata i tetiva, što dovodi do nestabilnosti i povećanog rizika od ozljeda.

Srčana bolest

Još jedna opasnost od prekomjerne težine vašeg psa je povećani rizik od razvoja srčanih bolesti. Prekomjerna težina može opteretiti srce, što dovodi do povećanog rizika od zatajenja srca. Dodatno, višak masnoće može uzrokovati začepljenje arterija, što dovodi do većeg rizika od moždanog i srčanog udara.

Dijabetes

Treća opasnost od prekomjerne težine vašeg psa je povećani rizik od razvoja dijabetesa. Prekomjerna težina može uzrokovati da tijelo postane otporno na inzulin, što dovodi do povećanog rizika od razvoja dijabetesa.

Osim toga, dodatna masnoća može uzrokovati preopterećenost gušterače, što dovodi do povećanog rizika od razvoja pankreatitisa.

Rak

Četvrta opasnost od prekomjerne težine vašeg psa je povećani rizik od razvoja raka. Prekomjerna težina može uzrokovati da tijelo proizvodi više hormona, što može dovesti do povećanog rizika od razvoja određenih vrsta raka. Osim toga, dodatna masnoća može uzrokovati slabljenje imunološkog sustava, što dovodi do povećanog rizika od razvoja raka.

Respiratorna bolest

Konačno, peta opasnost od prekomjerne tjelesne težine vašeg psa je povećani rizik od razvoja respiratornih problema. Prekomjerna težina može uzrokovati preopterećenost pluća, što dovodi do povećanog rizika od razvoja respiratornih problema poput astme i bronhitisa.

Dodatno, višak masnoće može uzrokovati začepljenje dišnih putova, što dovodi do povećanog rizika od razvoja upale pluća. Zbog toga vaš pas može jako brzo disati.

Pomaganje vašem psu da smrša

Slijedeći gore navedene korake, možete pomoći svom psu da smrša i vrati se na zdravu težinu. Ne zaboravite biti strpljivi i dosljedni u svojim naporima i trebali biste moći pomoći svom psu da postigne zdravu težinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *