Menu Close

Zašto pas brzo diše?

Zašto pas brzo diše

Ubrzano disanje, koje se često naziva dispneja, može spriječiti vašeg psa da dobije dovoljno kisika u krvotok i predstavlja hitan slučaj opasan po život.

Uzroci otežanog disanja kod pasa su različiti. Jedan od najčešćih kod starijih ljubimaca je tekućina u plućima ili prsnoj šupljini. To je često povezano s bolestima srca i pluća. Ostali rjeđi uzroci dispneje kod pasa su strani predmeti, rak pluća, infekcije poput upale pluća, ozljede prsnog koša, pseći kašalj i alergije. Druge bolesti nosa, grla, dušnika, pluća i dijafragme također mogu biti krivci. Nenormalno disanje također može biti simptom drugih ozbiljnih problema kao što su bol ili metaboličke bolesti.

Trebam li se brinuti ako moj pas ubrzano diše?

Ubrzano disanje kod pasa ne mora nužno biti znak uznemirenosti. Ako dišu brzo i plitko, a usta su im širom otvorena s isplaženim jezikom, možda dahću kako bi se rashladili.

Međutim, ako vaš pas diše teško i brže nego što okolnosti zahtijevaju – sa zatvorenim ustima ili samo djelomično otvorenim – to bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg i trebali biste odmah kontaktirati svog veterinara.

Znakovi abnormalnog disanja kod pasa

 • Trbuh se pomiče kao i prsa sa svakim udahom
 • Nosnice su raširene
 • Disanje s otvorenim ustima ili pretjerano dahtanje
 • Pas cvili i zavija
 • Stalno mljačka
 • Disanje s laktovima isturenim izvan tijela
 • Vrat i glava su nisko ispruženi ispred tijela
 • Zvukovi zagušeni pri disanju

Koliko brzo pas treba normalno disati?

Prosječno zdrav kućni ljubimac trebao bi udahnuti između 15 – 35 u minuti kada miruje. Naravno, tijekom vježbanja vaš će pas prirodno brže disati. Sve iznad 40 udisaja u minuti dok se vaš pas odmara smatra se abnormalnim i vrijedi ga istražiti.

Zašto pas brzo diše?

Kada psi dišu neobično brzo, kaže se da pate od tahipneje. Uzroci tahipneje uključuju probleme donjeg dišnog sustava poput bronhitisa ili tekućine u plućima i nerespiratorne probleme poput anemije, bolesti srca i nadutosti.

U nekim slučajevima tahipneju uzrokuju i stres, strah, vrućina ili groznica. Vrijedno je imati na umu da tahipneja može napredovati do dispneje pa se nikada ne smije zanemariti.

Što učiniti ako moje štene ubrzano diše?

Mladi psi imaju povećan rizik od razvoja bolesti dišnog sustava. To je uglavnom zato što njihov dišni i imunološki sustav nisu u potpunosti razvijeni, što znači da postoji veća vjerojatnost da će patiti od tekućine u plućima. Ako sumnjate u disanje vašeg šteneta, trebate što prije potražiti veterinarsku pomoć.

Što će se dogoditi ako vaš pas ima problema s disanjem?

Vaš veterinar će vas pitati o zdravlju vašeg psa, pojavi znakova i svim mogućim incidentima koji su mogli uzrokovati poteškoće s disanjem. Tijekom pregleda, vaš će veterinar promatrati kako vaš pas diše i poslušat će mu prsa radi dokaza o šumu na srcu ili tekućini u plućima.

Boja desni vašeg psa također će biti procijenjena, jer to može pokazati da li se kisik do organa učinkovito dostavlja ili postoji li vrlo nizak broj crvenih krvnih zrnaca (anemija). Vaš veterinar može pokušati natjerati vašeg psa da kašlje dodirujući mu dušnik.

Liječenje problema s disanjem kod pasa

Ako vaš pas ima ozbiljnih poteškoća s disanjem, veterinar ili medicinska sestra mogu mu dati kisik kako bi mu pomogli. U većini slučajeva bit će potreban i krvni test kako bi se provjerilo postoje li temeljna stanja. Veterinar također može napraviti rendgenski ili ultrazvučni pregled pluća i srca.

Liječenje će ovisiti o prirodi simptoma i svakoj dijagnozi koju vaš veterinar postavi za probleme s disanjem vašeg psa. Većina slučajeva će zahtijevati bolnički prijem sve dok se disanje vašeg psa značajno ne poboljša.

Vaš pas možda previše vježba

Iako je tjelovježba izvrstan način da svom psu smršavite, sasvim je moguće da vaš pas previše vježba.

Znakovi pretjeranog vježbanja kod pasa:

Postoji nekoliko znakova koje će vaše štene početi pokazivati ​​ako se pretjerano vježba. Važno je da pripazite na njih jer će se mnogi psi boriti s umorom i bolom kako bi nastavili.

Ukočenost i bolni mišići

Ako je vaš pas ukočen tijekom ili nakon vježbe, ako se muči da ustane ili skoči, vjerojatno je imao malo više nego što može podnijeti. To također može uzrokovati drhtanje i drhtanje.

Morat ćete se pobrinuti da imaju blaže šetnje i aktivnosti sljedećih nekoliko dana dok se bol ne smanji.

Iscrpljenost nakon vježbanja

Iako nije neuobičajeno da pas ode odrijemati nakon vježbanja, možda je za njih bilo malo ako ostanu tako cijeli dan. Pomoću grafikona u aplikaciji PitPat možete vidjeti kako se njihova aktivnost mijenja nakon vježbanja, pogotovo ako ih ne možete pažljivo promatrati cijeli dan.

Sporost ili zaostajanje tijekom vježbanja

Ako vaš pas zaostaje ili je primjetno sporiji tijekom vježbanja, to može biti jasan znak da se muči, pogotovo ako je obično ispred. Ako se to dogodi tijekom šetnje, napravite pauzu, dajte im malo hrane i svježe vode, a zatim se najbržim i najlakšim putem vratite kući.

Toplinska iscrpljenost

Toplinska iscrpljenost jedna je od najopasnijih i ponekad kobnih posljedica pretjeranog vježbanja. Svi su psi u opasnosti, osobito ako je vrijeme toplo ili vlažno i/ili ako su sudjelovali u intenzivnoj vježbi. Međutim, psi s većim rizikom uključuju psi s prekomjernom težinom, psi s gustom dlakom, štenci, stariji psi, brahicefalne pasmine (poput mopsova, shih tzusa, buldoga i boksera), i psi koji pate od zdravstvenih problema

Pripazite na sljedeće upozoravajuće simptome:

 • Pretjerano dahtanje
 • Zbunjenost ili nedostatak fokusa
 • Pas povraća hranu
 • Zastakljene oči
 • Pretjerano slinjenje
 • Nedostatak koordinacije
 • Gubitak svijesti
 • Povraćanje ili proljev
 • • Desni ili jezik koji postaju jarko crveni ili plavi

Ako mislite da vaš pas možda pati od toplinske iscrpljenosti, odmah ga premjestite na hladno, zasjenjeno mjesto, dajte mu vode, namočite ručnik na koji može ležati i pustite ga da zaroni u vodu. Što je najvažnije, odvedite ih veterinaru što je prije moguće, osobito ako pokazuju ozbiljne simptome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *