Menu Close

Zašto pas vrši nuždu u kući?

Zašto Pas Vrši Nuždu u Kući

Koliko god obožavali naše krznene prijatelje, suočavanje s neočekivanim “nezgodama” u kući može biti frustrirajuće i stresno. Psi su obično dobro istrenirani da obavljaju nuždu vani, no povremene nesreće u zatvorenom mogu se dogoditi iz raznih razloga. Razumijevanje zašto psi vrše nuždu u kući ključno je za vlasnike kućnih ljubimaca kako bi spriječili buduće nesreće i osigurali sretno i zdravo životno okruženje za kućne ljubimce i ljude. U ovom postu na blogu istražit ćemo glavne razloge ovakvog ponašanja i pružiti vrijedna rješenja o tome kako spriječiti da se to dogodi u budućnosti.

Zašto Pas Vrši Nuždu u Kući?

Glavni razlozi zašto psi vrše nuždu u kući su nedostatak dresure, stres, zdravstveni problemi, označavanje teritorija, starenje i promjene u okolišu.

Nedostatak odgovarajuće kućne obuke

Jedan od najčešćih razloga zašto psi vrše nuždu u zatvorenom prostoru je neadekvatan ili nepravilan kućni odgoj. Štenci posebno trebaju dosljednu i strpljivu obuku kako bi naučili gdje trebaju obavljati nuždu. Kada pas ne dobije odgovarajuće smjernice tijekom svojih formativnih mjeseci, možda se neće družiti na otvorenom kao određenom prostoru za kahlicu. Kao rezultat toga, svako mjesto u zatvorenom mogu smatrati prikladnim mjestom za obavljanje nužde.

Također, veći psi mogu biti pod stresom ako se drže u malom stanu. Ako živite u stanu, trebali biste pročitati moj članak o najboljim kućnim ljubimcima za stan.

Rješenje: kako biste riješili ovaj problem, rano počnite s kućnim treningom, pridržavajte se rasporeda odmora za kupaonicu na otvorenom i nagradite svog psa poslasticama i pohvalama kada uspješno koristi određeno područje.

Anksioznost i stres

Baš kao i ljudi, psi mogu doživjeti tjeskobu i stres, što dovodi do promjena u njihovom ponašanju. Događaji kao što su preseljenje u novi dom, promjene u kućanstvu, glasni zvukovi, tjeskoba zbog odvajanja ili uvođenje novog kućnog ljubimca mogu izazvati stres kod pasa, navodeći ih da nuždu obavljaju u zatvorenom prostoru kao mehanizam za suočavanje.

Stres također može biti razlog zašto je vaš pas stalno mljačka.

Rješenje: Stvorite sigurno i zaštićeno okruženje za svog psa, održavajte dosljednu rutinu, osigurajte mentalnu i fizičku stimulaciju i razmislite o pozitivnoj obuci za potkrepljivanje kako biste smanjili tjeskobu i promicali dobro ponašanje.

Medicinska pitanja

Ponekad bi vršenje nužde u zatvorenom prostoru moglo biti znak prikrivenog medicinskog problema. Zdravstveni problemi kao što su gastrointestinalni problemi, infekcije urinarnog trakta ili određeni lijekovi mogu uzrokovati da psi izgube kontrolu nad pražnjenjem crijeva, što dovodi do nezgoda u kući.

Rješenje: Ako primijetite iznenadnu promjenu u navikama vašeg psa u kupaonici, ključno je posjetiti veterinara kako biste isključili bilo kakve zdravstvene probleme. Neka medicinska stanja mogu čak uzrokovati da vaše štene počne jesti vlastiti izmet. Pravovremena dijagnoza i liječenje mogu pomoći vratiti zdravlje vašeg psa i spriječiti daljnje nesreće u zatvorenom prostoru.

Također kako biste izbjegli medicinska stanja, trebali biste znati kako svog psa hraniti zdravom prehranom.

Označavanje teritorija

Psi su teritorijalne životinje, a označavanje svog teritorija je prirodno ponašanje. Psi mužjaci i ženke mogu sudjelovati u označavanju vršeći nuždu ili urinirajući na određenim mjestima u zatvorenom prostoru. Ovo ponašanje često je potaknuto prisutnošću drugih životinja ili mirisom prijašnjih nesreća.

Rješenje: sterilizacija vašeg psa može pomoći u smanjenju ponašanja označavanja teritorija. Osim toga, temeljito očistite sva zaprljana područja enzimskim sredstvima za čišćenje kako biste uklonili dugotrajne mirise koji bi mogli izazvati daljnje tragove.

Starenje i inkontinencija

Kako psi stare, mogli bi razviti inkontinenciju, pri čemu gube kontrolu nad radom mjehura ili crijeva. To može dovesti do slučajne defekacije u zatvorenom prostoru, čak i ako su prethodno bili dobro istrenirani. Također je uobičajeno da stariji pas ima proljev. Ako vaš pas ima proljev, trebali biste mu nakon toga očistiti anus. Stariji psi također su osjetljiviji na medicinska stanja kao što su srčani ili moždani udar.

Rješenje: Posavjetujte se sa svojim veterinarom kako biste utvrdili jesu li nesreće vašeg psa u zatvorenom prostoru uzrokovane inkontinencijom povezanom sa starenjem. Oni mogu preporučiti lijekove ili tehnike upravljanja kako bi poboljšali kvalitetu života vašeg psa i smanjili nesreće.

Promjene okoline

Svaka značajna promjena u okruženju psa, kao što je novi član kućanstva, promjena u rutini ili prisutnost nepoznatih gostiju, može poremetiti njihove uobičajene navike u kupaonici, što može rezultirati nesrećama u zatvorenom prostoru.

Rješenje: Budite strpljivi u vrijeme promjena i postupno upoznajte svog psa s novim situacijama. Držite se njihovog redovnog rasporeda što je više moguće i pružite im sigurnost kako bi im pomogli da se prilagode.

Zaključak

Iako suočavanje s nesrećama u zatvorenom prostoru može biti frustrirajuće, ključno je problemu pristupiti sa strpljenjem, razumijevanjem i spremnošću za rješavanje temeljnih uzroka. Identificiranjem razloga koji stoje iza defekacije vašeg psa u zatvorenom prostoru i primjenom odgovarajućih rješenja, možete stvoriti skladno životno okruženje i za svog krznenog prijatelja i za svoju obitelj. Upamtite da će dosljedna obuka, pravilna medicinska njega i pristup s ljubavlju pomoći u rješavanju ovog problema i jačanju veze između vas i vašeg voljenog psa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *