Menu Close

Zašto štene jede svoj izmet i kako to spriječiti?

zašto štene jede svoj izmet

Upuštanje u uzbudljivo putovanje odgoja šteneta donosi radost i druženje, ali može predstavljati i izazove, kao što je zbunjujuće ponašanje koprofagije – čin šteneta koji jede vlastitu kakicu. U današnjem članku objasnit ćemo zašto štenci jedu vlastitu kakicu, je li to opasno i što možete učiniti da to spriječite.

Zašto štene jede svoj izmet?

Glavni razlozi zbog kojih štenci jedu vlastitu kakicu su prirodni instinkti, nedostatak hranjivih tvari, traženje pažnje, oponašanje i medicinska stanja.

Instinkti predaka:

Štenci, duboko ukorijenjeni u svoje predačko podrijetlo, često pokazuju ponašanje pod utjecajem svojih divljih dvojnika. U divljini, psi majke instinktivno čiste svoje jazbine jedući izmet svojih štenaca, što je praksa koja pomaže u održavanju čistoće i izbjegavanju predatora. Ovo se ponašanje može zadržati kod pripitomljenih štenaca koji promatraju takve radnje kod svojih prijatelja iz legla ili majke.

Zagonetka nedostatka hrane:

Prevladavajuća teorija predlaže da koprofagija može proizaći iz nutritivnog nedostatka u prehrani šteneta. Čin ponovnog gutanja izmeta postaje pokušaj kompenzacije gubitka esencijalnih nutrijenata. Osiguravanje uravnotežene i nutritivno cjelovite prehrane prilagođene dobi, pasmini i veličini šteneta najvažnije je u sprječavanju koprofagije povezane s nedostatkom hranjivih tvari.

Čežnja za pažnjom:

Štenci, budući da su inherentno društvena bića, žude za pažnjom. Koprofagija se može manifestirati kao ponašanje traženja pažnje, osobito ako se štene osjeća zanemareno ili mu je dosadno. Zanimljivo je da štenci možda ne razlikuju pozitivnu od negativne pozornosti, što svaku reakciju vlasnika čini pojačanjem ponašanja.

Ovo definitivno može biti uzrok ako vaš pas neprestano vrši nuždu u vašoj kući.

Učenje kroz navike:

Koprofagija se može razviti u naučeno ponašanje, nenamjerno ojačano od strane vlasnika. Na primjer, ako štene povezuje taj čin s primanjem pažnje – čak i ako je negativna – ono može ustrajati u ponašanju kako bi izazvalo reakciju svog skrbnika.

Medicinska stanja:

Osnovna medicinska stanja također mogu pridonijeti koprofagiji. Poremećaji malapsorpcije, infestacije parazitima ili insuficijencija gušterače mogu dovesti do malapsorpcije hranjivih tvari, prisiljavajući štene da traži hranjive tvari u vlastitom izmetu. Identificiranje i rješavanje ovih medicinskih problema ključno je u upravljanju koprofagijskim tendencijama.

Ako izmet vašeg psa ima krvi, trebali biste provjeriti moj vodič o tome što učiniti ako ima krvi u stolici vašeg psa.

Je li opasno za štene jesti vlastiti izmet?

Zdravstveni rizici:

Konzumacija izmeta predstavlja potencijalni zdravstveni rizik za štence. Može ih izložiti parazitima, bakterijama i drugim patogenima koji se nalaze u njihovom otpadu. Zbog toga je ključno pravodobno pozabaviti koprofagijom kako bi se očuvalo zdravlje šteneta.

Nutritivna neravnoteža:

Koprofagija može ukazivati na nutritivnu neravnotežu u prehrani šteneta. Ponovljeni slučajevi mogu dovesti do nedostataka, utječući na cjelokupno zdravlje i razvoj šteneta.

Savjetovanje s veterinarom:

Ako vaše štene nastavi jesti svoj izmet ili počne pokazivati zabrinjavajuće simptome poput proljeva, povraćanja, letargije ili gubitka tjelesne težine, neophodno je konzultirati se s veterinarom. Temeljit pregled može pomoći u isključivanju temeljnih medicinskih problema koji pridonose ponašanju.

Kako spriječiti svoje štene da pojede svoj izmet

Možete spriječiti da vaše štene pojede svoj izmet hranjenjem uravnoteženom prehranom, uspostavljanjem redovitog rasporeda hranjenja, pojačanim nadzorom, trenutnim uklanjanjem izmeta, pozitivnim potkrepljenjem i

Hranite se uravnoteženom prehranom

Započnite put prema sprječavanju koprofagije osiguravajući da je prehrana vašeg šteneta najviše kvalitete, koja zadovoljava njegove specifične prehrambene zahtjeve. Surađujte sa svojim veterinarom kako biste formulirali prilagođeni plan prehrane koji je u skladu s dobi, pasminom i zdravstvenim stanjem vašeg šteneta.

Redoviti raspored hranjenja:

Uspostavljanje dosljednog rasporeda hranjenja ključno je za reguliranje probave vašeg šteneta. Redoviti, planirani obroci smanjuju vjerojatnost da vaše štene traži izmet zbog gladi, pružajući stabilnu osnovu za sprječavanje koprofagijskih tendencija.

Nadzor i pozitivna diverzija:

Budnost je ključna – pažljivo pratite svoje štene, osobito tijekom aktivnosti na otvorenom i odmora u kupaonici. Ako uhvatite svoje štene u pokušaju koprofagije, brzo mu preusmjerite pozornost na pozitivnu aktivnost ili ponudite omiljenu igračku. Ovaj proaktivni pristup remeti povezanost između koprofagije i ponašanja traženja pažnje.

Odmah uklonite njihovu kakicu

Oponašajte prirodne instinkte psa majke tako što ćete brzo ukloniti izmet iz okoline u kojoj živi vaše štene. Ova praksa smanjuje mogućnosti da koprofagija postane naučeno ponašanje, potičući čist i higijenski prostor.

Pozitivno pojačanje:

Njegujte pozitivno okruženje jačanjem poželjnog ponašanja poslasticama, pohvalama ili vremenom za igru. Priznajte i nagradite svoje štene kada se suzdrži od koprofagije, motivirajući ga da se usredotoči na ponašanja koja privlače pozitivnu pozornost.

Zaključak

U zamršenom krajoliku koprofagije u štenaca, nijansirano razumijevanje njezinih uzroka osnažuje vlasnike pasa da provedu učinkovite preventivne mjere.

Baveći se potencijalnim opasnostima, kao što su zdravstveni rizici i prehrambene neuravnoteženosti, te tražeći veterinarske upute kada je to potrebno, vlasnici štenaca mogu stvoriti okruženje pogodno za zdravlje i dobrobit svog krznenog prijatelja.

Prihvaćanje sveobuhvatne strategije, zajedno s brzom intervencijom, osigurava skladan suživot između štenaca i njihovih vlasnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *