Menu Close

Pas cvili kad ostane sam. Što učiniti?

Pas Cvili Kad Ostane Sam

Vaš pas pratilac vas vidi kao svoj svijet, člana čopora, svoju obitelj i izvor svega zanimljivog i nevjerojatnog. Stoga ne čudi da mnogi psi plaču kad odete, čak i ako je to samo na sat ili dva.

Ali kako možete znati pokazuje li vam vaš pas samo svoje neodobravanje vašeg odlaska ili je razvio tjeskobu zbog odvajanja? Još važnije, što možete učiniti da spriječite svog psa da cvili kada ostane sam.

Zašto psi cvile kad su ostavljeni sami

Psi su vrlo društvene životinje i napreduju u interakciji s drugima. U divljini, njihovi srodnici poput vukova žive u čoporima i rijetko odlutaju od njih.

Samo zato što vaš pas živi u klimatiziranoj kući sa stabilnom opskrbom hranom i spava na mekanom krevetu, ne znači da su njegov instinkt ili prirodne osobine koje su se razvile tijekom vremena nestale.

Domaći pas smatra svoju obitelj svojim čoporom, svog vlasnika svojim vođom čopora. Naši pseći prijatelji ne samo da vole biti u našoj blizini, već im je ta interakcija potrebna kako bi ostali mentalno zdravi i sretni. Za njih je vaša odsutnost neprirodna situacija, a ne standardna situacija koja im se čini ispravnom.

Osim toga, psi su glasne životinje i koriste svoj lavež, zavijanje i plač kako bi komunicirali s vama. Kad izađete iz kuće vaš pas plače jer ne želi da ga ostavite samog i želi da to znate.

Bez obzira na pasminu, svi psi sposobni su se vezati za svoje vlasnike i osjećati tugu u njihovoj odsutnosti – iako su neki glasniji o tome od drugih. Pasmine kao što su Basset Hounds, Beagles, Huskies i Yorkshire terijer poznati su po svojim vokalnim sposobnostima, iskazivanju nezadovoljstva i bacanju bijesa kada njihov vlasnik ode.

Kako spriječiti psa da cvili kada je ostavljen sam?

Najbolji način da spriječite cviljenje vašeg psa kada ga ostavite samog je da mu osigurate dovoljno vježbe, igračaka i poznanika.

Vježbajte

Pobrinite se da vaši psi imaju odgovarajuću količinu vježbe prije nego što ujutro odete. Umorni psi će vjerojatnije željeti miran odmor. Ako je moguće, neka šetač pasa dođe sredinom dana.

Igračke, slagalice za pse

Postoje brojni komercijalni i domaći proizvodi koji vašem psu daju nešto za raditi dok vas nema. Poslastice se mogu staviti u Kong igračku, a pas će raditi da izvuče poslastice. To je ponašanje koje nije spojivo s lajanjem.

Poznati zvukovi

Uobičajeni prijedlog trenera za pse koji laju kada su vlasnici otišli je da ostavite psa uz neke poznate zvukove poput radija ili televizije. To im može pomoći da ih odvrate od razmišljanja o tome da vas nema.

Cvili li vaš pas možda zbog tjeskobe?

Ako se čini da se vaš pas brine kada izlazite, uništava stvari kada izlazite iz kuće, prati vas iz sobe u sobu kada ste kod kuće, pobjesni kada se vratite i čini se da vas sumnjičavo promatra čak i prije nego što odete — možda se suočavate sa tjeskobom zbog odvajanja.

Psi s tjeskobom zbog odvajanja pokazuju uznemirenost i probleme u ponašanju kada su ostavljeni sami. Neki od najčešćih načina na koje to rade:

Ako vaš pas pokazuje bilo koji od gore navedenih simptoma, predlažem da ga odvedete svom veterinaru.

Kako liječiti anksioznost od odvajanja

Prvo razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste isključili bilo kakve zdravstvene probleme. Ponekad psi dožive nezgode u kući zbog infekcija ili problema s hormonima ili drugih zdravstvenih stanja. To također može biti posljedica nepotpune provale. I neki lijekovi mogu uzrokovati nesreće. Ako vaš pas uzima bilo kakve lijekove, pitajte svog veterinara jesu li oni krivi.

Ako je problem blag

Priuštite svom psu posebnu poslasticu svaki put kad odlazite (poput slagalice punjene maslacem od kikirikija). Dajte im ovu poslasticu samo kada ste otišli i odnesite je kada dođete kući.
Neka vaši dolasci i odlasci budu skromni bez puno pozdrava. Ignorirajte svoje štene prvih nekoliko minuta nakon što dođete kući.
Ostavite nedavno nošenu odjeću koja miriše na vas.
Razmislite o tome da svom ljubimcu date prirodne dodatke za smirenje bez recepta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *